Hyundai Elantra N 2022: specifikationer, pris, releasedatum

Hyundai utökar Elantra-serien med N, en 276 hk sportsedan som accelererar från 0 till 100 km/h på 5,3 sekunder, med den ultimata sportiga versionen.

Hyundai går verkligen in i en värld av sportiga kompakta sedanbilar. Mer dynamisk än Volkswagen GLI och Honda Civic Si, men mindre intensiv än Volkswagen Golf R och Honda Civic Type-R,     fokuserar Hyundai Elantra N 2022 på den gyllene medelvägen. 

Nu är det officiellt, med avtäckningen av N erbjuder Hyundai en kompakt prestanda sedan. Utvecklad från den nya generationen Elantra, N går mycket längre än N-Line när det gäller stil och mekanisk prestanda.

Hyundai Elantra N 2022: specifikationer, pris, releasedatum

På det estetiska planet går Hyundai inte med baksidan av en sked. Med inte mindre än 40 tillägg reserverade exklusivt för N slog stylisterna hårt. Inte att förglömma fronten på sedanen, som har fått en helt ny design förutom ljusenheterna. Svart inbjudande med en mycket aggressiv högblank finish. Precis som med Veloster N ger en röd rand den extra sportighet.

✓ Du kan också kontrollera:

Det som sticker ut mest i profil är utan tvekan formgivningen av de 19-tumsfälgar på vilka 245-breda Michelin PS4S är monterade, en första för en Hyundai. Liksom på framsidan fortsätter den röda randen med den präglade N-bokstäverna direkt bakom hjulhuset. För baken slår Hyundai hårt till med en svartmålad spoiler, omdesignade stötfångare och såklart två stora, kromade avgasrör.

Hyundai Elantra N 2022: specifikationer, pris, releasedatum

Inuti är förändringarna mer blygsamma. Integreringen av en ny ratt för att göra presentationen mer dynamisk och körorienterad är särskilt slående. Två element drar uppmärksamheten till sig: NGS-knappen, som tillfälligt ökar kraften, och N-växelväljaren för körlägena. Dessutom omkonfigureras multimediasystemet för att ta ett exklusivt N-grafiskt tillvägagångssätt. För motorsportentusiaster är det till och med möjligt att höra ett falskt ljud genom högtalarna som efterliknar en Hyundai Motorsports-serie. TCR. För mer självsäker njutning har sätena också gjorts om helt för att ge mer stöd.

Hyundai Elantra N 2022: specifikationer, pris, releasedatum

Det som animerar denna Elantra N 2022 och ger den all dess betydelse kommer från dess turboladdade 2,0-liters 4-cylindriga motor. Effekten är 276 hk, men med NGS-läget (N Grin Shift) går vi tillfälligt till 285 hk. I båda fallen förblir vridmomentet detsamma vid 295 lb-ft. Kraften går till framhjulen via en 8-växlad dubbelkopplingsautomat eller en 6-växlad manuell växellåda. Hyundai hävdar att accelerationstiden i NGS-läge blir 5,3 sekunder.

För att optimera prestandan är bilen utrustad med en elektroniskt styrd framaxeldifferential med begränsad slirning. Det finns flera körlägen inklusive N Grin Shift, N Power Shift och N Track Sense Shift. I alla fall med den automatiska växellådan ändras hanteringen av den senares respons och motorvarvtal.

Hyundai Elantra N 2022: specifikationer, pris, releasedatum

I hjulhusen, bakom 19-tumsfälgarna, upptäcker vi 14,1-tumsbromsar. På fjädringen erbjuder Hyundai elektroniskt justerbara stötdämpare som förbättrar väghållningen och även begränsar buller och vibrationer. Baktill stelnar ytterligare strukturella fjäderben bilen.

För tillfället är priset på  Hyundai Elantra N 2022  ännu inte känt. Bilen förväntas komma till återförsäljarna i slutet av året.