Honda Civic Type R 2023: Förbrukning, tekniska data, pris

Vi blev glada när Honda presenterade den helt nya Civic Si, baserad på elfte generationens Civic halvkombi. Dessutom var vi lite oroliga över att dess 1,5-liters turboladdade fyrcylindriga har fem hästkrafter mindre än den tidigare Civic Si. Men med den efterlängtade ankomsten av Honda Civic Type R 2023 har biltillverkaren dämpat vår rädsla för en kraftigt urvattnad och dämpad version av en tävlingsklar kompakt.

Det börjar med mer kraft under huven – tillräckligt för att bli det mest kraftfulla Honda-fordonet som säljs i USA – och en samling specialdesignade delar som låter det gå snabbare, hörna hårdare och bromsa hårdare än varje Type R framför honom .

“Type R är mycket viktig för Honda eftersom den representerar toppen av vår fabriksproduktion och är ett oersättligt varumärke som låter entusiaster uppleva Hondas racinganda och söka det ultimata inom hastighet och körglädje”, säger Hideki Kakinuma, Global Civic Typ R utvecklingsledare.

Honda Civic Type R 2023: Kort historik

Civic Type R 2023 är bara den andra Type R som officiellt kommer ut på den amerikanska marknaden. Honda döpte Type R 1992 till den första generationens NSX superbil. Integra Type R följde 1995 innan den första Civic Type R kom 1997 med sjätte generationen JDM Civic SiR. Inbitna fans kanske fortfarande kommer ihåg NSX R GT. Endast fem exemplar byggdes 2005, alla målade Championship White.

Type R 2023 är den sjätte generationen av Hondas ikoniska kompaktbil. Redan innan den officiella lanseringen visade den sina färdigheter på Suzuka-banan och satte ett nytt varvrekord för ett framhjulsdrivet fordon. Det gjorde det på två minuter och 23,120 sekunder, vilket befäste sitt arv som den snabbaste och mest kapabla Type R någonsin.


Mer kraft + manuella kontroller = blygt flin

Under den ventilerade aluminiumhuven på nya Type R finns en kraftigt optimerad version av Hondas 2,0-liters fyrcylindriga bensinmotor K20C1. Den har en uppdaterad turboladdare, nytt avgassystem med aktiv avgasventil och ökat luftintag för att öka 315 hk och 310 lb-ft. för att generera vridmoment, det senare är tillgängligt från 2 600 till 4 000 rpm. Nya Civic Type R har 9 hk mer och 15 Nm mer vridmoment och levererar 157,8 hk per liter – den högsta specifika effekten av alla Civic Type R.

Motorn skickar sin kraft till framhjulen via en sexväxlad manuell växellåda. Honda gör en av de bästa manuella växellådorna i branschen, och vi har inga tvivel om att det lättare svänghjulet, spiralformad differential med begränsad slirning och förbättrad varvtalsmatchning gör det ännu mer givande att köra genom växlarna. En höghållfast växelreglage och en optimerad växelgrind säkerställer exakta växlingar som får dig att känna dig som en racerbil på vägen.


Starkare ben

Honda Civic Type R 2023 har en hjulbas som är 1,4 tum längre än Civic halvkombi. Den har också ett bredare spår (fram och bak) och en styvare arkitektur. Den är också 0,8 tum längre och en halv tum lägre än den vanliga Civic halvkombi. Drivlinan, drivlinan och chassit är upphängda på en omkonfigurerad framfjädring med dubbla fjäderben och flerlänkad bakre fjädring, vilket Honda säger erbjuder bättre styrning och riktningsstabilitet. Ankarna är tvådelade rotorer fram och en omtrimmad bromsförstärkare som ger bättre bromskraft när det blir varmt.

Honda Civic Type R 2023 har fyra förinställda körlägen: Comfort, Sport, R+ och Individual. Med den senare kan du trimma motorrespons, fjädring, styrning och avgasljud.


Återhållsam styling

När man pratar om Civic Type R är det första man tänker på spoilers, skopor, fenor och fula aero-element – ​​inget mer. Nya Type R är en mästare på återhållsamhet i sitt utseende, förutom sin extremt utseende bakvinge. Enligt Honda har Type R 2023 nya karosspaneler från A-stolpen, inklusive en skräddarsydd främre stötfångare och skräddarsydd bakre stötfångare. Den har också bredare bakdörrar som är unika för Civic Type R 2023.

Tre runda avgasrör och en ny bakre diffusor för att förbättra nedåtkraften samtidigt som den minskar luftmotståndet kompletterar “gentleman racer”-stämningen (en betydande uppgradering jämfört med den tidigare Type R:s pojkracercharm). Standard är också 19-tums mattsvarta fälgar inkapslade i klibbiga och bredare Michelin Pilot Sport 4S-gummi. Enligt Honda har fälgarna en “inverterad fälgdesign” som förbättrar däckkontakten.

Honda kommer att erbjuda Civic Type R i fem anpassade karossfärger inklusive Rallye Red, Crystal Black Pearl, Sonic Grey Pearl och den ikoniska Championship White som älskas av Honda-fans.


Prestandaorienterad hytt

Inuti Honda Civic Type R 2023 finns nya kroppsstabiliserande, kraftigt förstärkta sportstolar fram inslagna i mockaliknande stoppning för att hålla handlederna stabila vid kurvtagning. Föraren kan komma åt ett reviderat digitalt instrumentkluster med flera visningsalternativ. Givetvis har instrumentpanelen en stor varvräknare, en växelindikator och en andra indikator för körläget R+.

En ny och exklusiv funktion i Civic Type R är en optimerad version av Honda LogR prestandadatalogger. Systemet analyserar sensoravläsningarna och fordonets omborddator för att tillhandahålla praktiska funktioner för racerbanan, såsom: B. Ett stoppur för att registrera varvtider, en klassificeringsfunktion och en 3D-renderad däckfriktionscirkel för att visa den maximala däckkraften. Honda LogR kräver ingen smartphone-app för att fungera, men du kan ansluta den till din iOS- eller Android-enhet för att dela dina varvtider med vänner och andra Type R-ägare.

Annan standardutrustning inkluderar en nio-tums infotainmentpekskärm, trådlös Apple CarPlay och Android Auto, trådlös laddning och ett Bose premiumljudsystem.


Honda Civic Type R 2023 Priser och tillgänglighet

Honda Civic Type R 2023 kommer att finnas på återförsäljare i USA hösten 2022. Prissättning är ännu inte tillkännagiven, men vi räknar med att Honda kommer att behöva sikta på ett baspris under 40 000 € för att få Civic Type R:s valuta för pengarna. Alla Civic Type R byggs vid Hondas Yori-fabrik i Japan, medan tillverkningen av K20C1-motorn sker vid tillverkarens Anna-motorfabrik i Sidney, Ohio, med både inhemska och utländska delar.

Volvogrupp-a