Genesis G90 2022: priser och egenskaper

Hyundais lyxmärke Genesis jobbar på en ny version av sin lyxmodell G90. Koreanerna testar just nu limousinen i norra Skandinavien.

Genesis G90 har funnits på den koreanska marknaden sedan 2015; Efter en revidering 2019 är den andra generationen nu på väg. Den är baserad på den nya M3-plattformen som redan bär SUV:n  GV80 .

Den är konstruerad som en bakhjulsdriven plattform med valfri fyrhjulsdrift och kan, förutom konventionella motorer, även rymma rent batteridrivna drivningar. Genesis lämnade nyligen in flera modellnamn för sina elektrifierade fordon – inklusive Genesis G90e.

Genesis G90 2022: priser och egenskaper

Fler fönster, olika handtag

Prototypen är fortfarande kraftigt kamouflerad, men har redan avslöjat några detaljer. Förutom den märkestypiska crest-grillen syns även de delade strålkastarna i den nya versionen. För första gången har Genesis G90 2022 även två parallella blinkerslister i strålkastarna. Passagerarcellen är bar.

Genesis G90 2022: priser och egenskaper

Till skillnad från sin föregångare har bandfönstret nu fem istället för tre fönsterelement. Den nedre fönsterlinjen stiger också bakåt. Dörrhandtagen är fortfarande gömda under ett extra tjockt kamouflage, vi misstänker att de kommer att vara infällbara i framtiden och därmed bidra till bättre aerodynamik. Även designen på motorhuven har ändrats, vars kanter nu sticker ut långt in i stänkskärmarna.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

I interiören installerade Genesis en ny ratt och två digitala skärmar, som i likhet med den gamla S-klassen är förenade under ett glas. En skärm bakom ratten ger information om körrelaterade data; infotainmentsystemets funktioner visas i mitten.

Genesis G90 2022: priser och egenskaper

Genesis G90 2022 motor

För första gången ska en Genesis-modell kunna köra autonomt upp till nivå 3 med hjälp av radar, lidar och kameror. För första gången finns även luftfjädring ombord.

Körmässigt kommer 5,0-liters V8:an även fortsättningsvis att erbjudas på hemmamarknaden av prestigeskäl. I övrigt används en 3,5 liters V6 som redan används i GV80. Det gör 375 istället för 365 hk i G90 – elektrifiering övervägs också. Det är fortfarande tveksamt om Genesis kommer att erbjuda nya G90 även i Europa.

Genesis G90 2022: priser och egenskaper

Genesis moderniserar kraftfullt sitt modellutbud. Nu kommer även den nya generationen av G90, som till och med har en elektrisk G90e-version vid sin sida. Som en ytterligare expansion står en superlyx-SUV som GV90 i startgroparna. Tyvärr är det ännu inte känt när Genesis-märket kommer till Tyskland – planeringen har troligen skjutits upp på grund av coronapandemin.

Volvo Grupp A