Ford Puma 2024: Priser och funktioner

I mars 2022 tillkännagav Ford ytterligare detaljer om sin elektrifieringsstrategi i Europa och bekräftade lanseringen av Ford Puma Electric. Ford Puma EV 2024 kommer att vara världens minsta eldrivna Blue Oval SUV.

Ford Puma 2024: Priser och funktioner

Bekräftelse av sammansättningen

Efter Ford Mustang Mach-E 2021 kommer Ford E-Transit till Europa 2022. Dessutom planerar Ford att introducera sju nya elfordon i Europa fram till 2024, enligt ett tillkännagivande den 14 mars 2022.

Ford Puma 2024: Priser och funktioner

Tre av Fords sju nya elfordon är personbilsmodeller, de övriga är kommersiella fordon. Den första eldrivna personbilen är den helt eldrivna Ford Explorer 2024, en teknisk kusin till VW ID.4 2024 för Europa, som kommer att börja tillverkas i Fords fabrik i Köln från och med slutet av 2023. Även i Köln kommer en “sportig crossover” (ett derivat av VW ID.5 2024?) att byggas 2024. Vi rapporterade om lanseringsdatumet för Puma Electric i avsnittet “Utgivningsdatum” i slutet av artikeln.

Utformning

Designen på den nuvarande Puma, som lanseras 2019, kommer att revideras och sedan anpassas för en EV-version. Vid sidan av tillkännagivandet om mars 2022 har företaget också släppt en teaser på Puma Electric och de andra sex nya elbilarna för Europa.

Som framgår nedan skiljer sig dagsljusmönstret på Puma Electric från det på det för närvarande tillgängliga fordonet. Detta var en första antydan om elfordonets nya utseende. För att få en uppfattning om hur Puma Electric kan komma att se ut har vi skapat en visualisering med repliker från teasern.

Ford Puma 2024: Priser och funktioner

I juli 2023 dök de första spionbilderna av den uppdaterade Puma (bensin) upp online, vilket tyder på att Ford förbereder en kosmetisk uppdatering för sin lilla crossover. Spionbilderna visar att Ford planerar att flytta sin logotyp från framsidan av Puma till kylargrillen efter ansiktslyftningen. Den blå ovalen kommer att placeras på samma plats på Puma Electric som på Mustang Mach-E, nämligen högst upp på den stängda fronten. Stötfångarna och hjulen på Puma Electric kommer sannolikt också att skilja sig från den nuvarande Puma.

Tekniska data

Blue Oval har ännu inte tillkännagivit de tekniska specifikationerna för Ford Puma Electric, men har bekräftat en räckvidd på 500 km för den större elbilen (mellanstorlek), som ska lanseras den 21 mars 2023. Företaget kanske siktar på en WLTP-räckvidd på 450 kilometer (280 miles) för Puma EV, som då skulle konkurrera med fordon som Peugeot e-2008, Opel Mokka-e 2024 och Jeep Avenger EV 2024.

Ford Puma Electric kommer att baseras på en modifierad version av B2E-plattformen för den nuvarande SUV:en. Ford har redan tillkännagivit ett B2E-baserat elfordon, E-Transit Courier. Puma Electric kommer att ha samma drivlina som E-Transit Courier.

Ford Puma 2024: Priser och funktioner

E-Transit Courier drivs av en motor på 100 kW (134 hk) och har enpedalsdrift. Ford har ännu inte meddelat batteripaketets kapacitet, men det förväntas vara 50-55 kWh. Företaget har bekräftat att den maximala laddningseffekten är 100 kW och vid denna effekt tar laddning från 10 till 80 procent SoC mindre än 35 minuter.

✓ Du kan också kontrollera:

LFP- eller NMC-batteri?

Ford Puma EV kan använda LFP-batteripaket. Ford har bekräftat att man planerar att använda CATL:s LFP-batteripaket med cellpack-teknik i Mustang Mach-E och F-150 2024 Lightning. Med start i maj 2023 kommer företaget att erbjuda LFP-batteripaketet på Mustang Mach-E. Senare under 2023 kommer Europa att få Mustang Mach-E med ett lägre kostnadsalternativ. Den elektriska pickupen kommer att få LFP-batteripaketet i början av 2024.

Vi har arbetat med LFP under en längre tid, så låt oss inte stanna där. Jag tror att utvecklingen av LFP-lösningar i vår första generation av produkter är ett utmärkt tillfälle för snabb utveckling.Jim Farley, VD och koncernchef för Ford.

Ford Puma 2024: Priser och funktioner

Järnbaserade element är billigare, säkrare och mer hållbara än de vanligt förekommande NMC-elementen. Enligt vår erfarenhet kommer vikt och räckvidd inte att vara de bästa i klassen, men med tanke på SUV:ens urbana design är det osannolikt att detta kommer att vara en avgörande faktor för köparna. Jim Farley, Fords VD och koncernchef, säger att företaget utvecklar LFP-element och ser dem som en “fantastisk möjlighet”. Den mer prisvärda tekniken kommer att göra det möjligt för företaget att snabbt få ut sina elfordon på marknaden, sa han.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

AspectFord Puma Electric 2024 Tekniska data
Längd4,2 m (165,4 tum)
Bredd1,8 m (70,9 tum)
Höjd1,5 m (59,1 tum)
Hjulbas2,6 m (102,4 in.)
Bagageutrymme (fälld bakre sektion)1216 liter (42,9 cu. ft.)
Transmissionens layoutframåt
Antal motorerEn motor
Kraft100-150 kW (134-201 hk)
Vridmoment300 Nm (221 lb-ft)
Batteri50-55 kWh
WLTP räckvidd450 kilometer (280 miles)
Laddning (10-80% SoC DC)Mindre än 35 minuter

Specifikationer Ford Puma Electric 2024 (ungefärlig)

SYNKRONISERING 4A

Ford Puma Electric kommer att utrustas med Fords senaste molnbaserade infotainmentsystem, Ford SYNC 4A. Denna uppdaterade version av Ford SYNC 4, som redan finns i Ford Mustang Mach-E, Ford Expedition, Ford Edge och Ford F-150 Lightning, skiljer sig i ett antal funktioner från det äldre kommunikations- och underhållningssystemet.

Ford Puma 2024: Priser och funktioner

Till skillnad från SYNC 4 har SYNC 4A interaktiva, individuella digitala kartor som kallas “Adaptive Dashboards” istället för traditionella menyer. Användarna kan bläddra igenom och interagera med en anpassad samling digitala kartor beroende på hur ofta eller hur länge de använder systemet. Med molnanslutning har det nya systemet förbättrad ruttplanering för bättre navigering och människoliknande röstigenkänning som kan prata med användaren. Dessutom har det uppdaterade systemet dubbelt så hög processorkraft och hastighet.

Åtgärdande av Pumas brister

Eftersom Puma EV är ett konverterat elfordon kan viss allmän kritik mot fordonet inte bemötas. Till exempel kommer den begränsade sikten bakåt inte att förbättras i elmodellen, och inte heller det mindre bagageutrymmet jämfört med europeiska konkurrenter förrän fordonet konverteras till en dedikerad elfordonsplattform som erbjuder bättre utrymmeseffektivitet. Körningen bör förbli relativt stabil, men kan ingenjörerna använda batteriarrangemanget för att ytterligare förbättra den redan imponerande väghållningen?

Ford Puma Elektrisk tillverkning

Ford Puma Electric kommer att tillverkas tillsammans med Ford E-Transit Courer i Craiova, Rumänien, från och med 2024. Marknadslanseringen av en helt eldriven variant av företagets mest sålda personbil i Europa är planerad till det andra året.

Craiova-fabriken ägs av Ford Otosan, ett joint venture mellan Ford Motor Company och turkiska Koc Holding. Samma dag som produktionen av Ford Puma Electric bekräftades meddelade Ford att Ford Otosan är den enda ägaren av Craiova-fabriken och produktionsanläggningarna. Ford överför den rumänska anläggningen till den turkiska ägaren för 575 miljoner euro.

Ford planerar att tillverka batterier för framtida elfordon i Europa till ett överkomligt pris. Företaget avser att bilda ett treparts-joint venture med SK On Co Ltd och Koc Holding för att bygga en batterifabrik för elfordon i Turkiet. Samriskföretaget nära Ankara kommer att producera NMC-celler med hög nickelhalt från mitten av årtiondet. Fabrikens årliga kapacitet uppskattas till 30-45 GWh.

Datum för utfärdande

När Ford tillkännagav Puma Electric i mars 2022 sa man att kunderna skulle kunna köpa den från 2024. Puma Electric kommer även att finnas tillgänglig på marknader utanför Europa.

Dr Christian Weingertner sa att Ford Puma Electric kommer att lanseras och finnas tillgänglig 2024. Weingertner är verkställande direktör för Ford. Tyskland, Österrike och Schweiz och VD för marknadsföring och försäljning på Ford-Werke GmbH. Han tillade att Puma Electric kommer att sticka ut i sin klass, precis som dagens Mustang Mach-E.

Fords mål för elfordon

Ford planerar att sälja mer än 600 000 elfordon per år i Europa 2026 och tillverka 1,2 miljoner elfordon vid Ford Electrification Centre i Köln inom sex år. Företaget kommer att omvandla anläggningen i Köln till en anläggning för elfordon med en investering på 2 miljarder euro och kommer att börja tillverka elbilar i slutet av 2023.

Fords långsiktiga mål i Europa är att helt övergå till elfordon senast 2030. Globalt planerar företaget att öka den årliga produktionen av elfordon till mer än 2 miljoner senast 2026 – ungefär en tredjedel av volymen – och att övergå till elfordon i hälften av sin volym senast 2030.

Volvogrupp-a.se säger

Puma blir Fords nya instegsmodell i Europa efter utfasningen av Fiesta och EcoSport. Puma blir Fords sista modell i B-segmentet i regionen. Men med bekräftelsen av den elektriska versionen har Puma en framtid – och en solid sådan – i den blå ovalens faktiska produktsortiment.

Puma EV sägs vara en liten eldriven SUV som passar stadskunder (privat- och affärsresenärer) med låga driftskostnader. Även om Puma kanske inte är den mest iögonfallande lanseringen 2024, kan den bli en av de mest effektiva elektriska SUV:arna i sitt segment, och lanseringen är viktig eftersom den personliga mobiliteten i Europa går mot elfordon.