Ford Bronco 2023: priser och egenskaper

Oavsett om det är att kämpa sig genom täta skogsstigar eller gå på tomgång till ett Wendy’s drive-through-fönster – fyrhjulsdriften vadställe Bronco 2023 är förmodligen den mest spännande SUV sedan dess Jeep Wrangler . Vinnare av priset 10 bästa lastbilar och stadsjeepar, Bronco finns i två- och fyradörrarsversioner och gör allt en Wrangler kan – och lite till. Ja, Broncos dörrar lossnar som Wrangler, men bara Ford behåller speglarna.

Ford Bronco 2023: priser och egenskaper

Båda märkenas stadsjeepar klarar av den stora leran, men Bronco har betydligt mindre vägljud när man kryssar genom vattenpölarna på motorvägen. Den har också fler bashästkrafter, med en effekt som faller mellan en 2,3-liters turboladdad inline-fyra och en 2,7-liters dubbelturboladdad V6-motor som producerar 330 hästkrafter. De som vill ha ännu mer kan njuta av de svullna stänkskärmarna på 418 hk Bronco Raptor, som vi presenterar separat. Med ett svindlande utbud av modeller, trim och tillval erbjuder Bronco enastående konfigurerbarhet för att täcka ett brett spektrum av behov – även för dem som (som vi) gillar att växla med kopplingspedalen.

Vad är nytt för 2023?

Ford firar den gamla goda tiden med en speciell Bronco Heritage Edition för 2- och 4-dörrarsmodeller som återupplivar det klassiska utseendet från 1960-talet. Baserat på Big Bend med Sasquatch-paketet, är Bronco Heritage Edition tillgänglig med 300hk 2,3L turboladdad motor och en 7-växlad manuell eller 10-växlad automatisk växellåda. Retrostilen inkluderar en vit grill, vitt tak och en uppsättning 1960-talshjul. Den dyrare Heritage Limited Edition, baserad på Badlands-klädseln, har Bronco-skrift i metall på stänkskärmarna, läderklädda säten med rutmönster och Heritage Limited-skript på mittkonsolen.

Ford Bronco 2023: priser och egenskaper
Ford Bronco 2023: priser och egenskaper

Basversionen av tvådörrars Bronco börjar på cirka 33 000 euro, men att uppgradera till högre utrustningsnivåer blir snabbt dyrt. Vår idealiska konfiguration skulle vara en fyrdörrars med den kraftfullare motorn, som också måste ha den nödvändiga terrängutrustningen för att göra sitt ursprung rättvisa. Det är där Bronco Wildtrack kommer in, som kommer som standard med 17-tums beadlock-hjul och enorma 35-tums däck för terrängbruk. Förresten: Bilen med två dörrar erbjuder gott om plats på baksätet. Så om du nöjer dig med två dörrar mindre får du mer för dina Bronco-pengar.

motor, transmission och prestanda

Jag är ledsen folk. Bronco kommer inte med åtta cylindrar. Istället finns det en standard 2,3-liters turboladdad fyrcylindrig som utvecklar 300 hk, eller en valfri 2,7-liters dubbelturboladdad V6 som utvecklar 330 hk. Båda bensinmotorerna går att kombinera med en 10-växlad automat, en manuell 7-växlad växellåda finns endast till den mindre motorn. Tyvärr har ingen av motorerna ett inspirerande soundtrack. Varje Bronco skickar sin kraft till alla fyra hjulen, och den oberoende framfjädringen är mer utarbetad än den främre fjädringen på jeep . Andra anmärkningsvärda alternativ inkluderar 35-tums terrängdäck, beadlock-hjul, elektroniskt låsande främre och bakre differentialer och en överstyrningsfunktion för stabilitetskontroll. Efter de första körintrycken imponerade Bronco på oss med sin finess på vägen. Styrningen är inte bara mer exakt än Wrangler, Ford är helt enkelt bättre att hantera överlag. Den har förstås de största däcken och den mjukaste fjädringen, och karossen på chassit är ingen hemlighet. Men Bronco är inte en etttricksponny, den är kapabel att ta sig an en riktigt förrädisk terräng.

Ford Bronco 2023: priser och egenskaper

dragkapacitet och nyttolast

Både två- och fyradörrars Broncos är klassade för en dragkapacitet på 3 500 pund – samma som Wrangler.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Den fyrcylindriga Bronco med en automatisk växellåda är det mest bränsleeffektiva alternativet på 20 mpg i staden och 22 mpg på motorvägen. Uppgradering till V6-versionen med Sasquatch-paketet, som inkluderar aggressiva, överdimensionerade däck, sänker bränsleförbrukningen till 17 mpg stad och motorväg. Vi testade Broncos med automatisk växellåda med båda motorerna på vår förbrukningsrutt vid 75 mph, där den fyrcylindriga förbrukade 22 mpg och V-6:an förbrukade 18 mpg.

Interiör, komfort och lastning

Tillgänglig i två eller fyra dörrar, med en mjuk eller hård topp och avtagbara karosspaneler, erbjuder Bronco samma friluftsmöjligheter som gör Wrangler till en äkta utomhusglädje. Även i interiören erbjuder Ford några fler innovationer än Jeep. Bronco har en hållare för smartphones och GoPros integrerade i instrumentbrädan. Den har även ramlösa dörrar som enkelt kan tas bort. De långa sidorutorna kan dock skada tätningarna och ytterligare vindljud tränger in i interiören. Fyrdörrsmodellerna med utökad hjulbas erbjuder dock plats för alla fyra dörrarna. Eftersom ytterspeglarna är monterade under vindrutan kan de även användas med borttagna dörrar.

Ford Bronco 2023: priser och egenskaper

Om interiören utsätts för väder och vind kan den skyddas med gummerade golv och marinklädsel av vinyl. Gillar man det ädlare kan man välja lädersäten, men de stora plastytorna i inredningen ser billiga ut i de högre utrustningslinjerna. Även tvådörrars Bronco har tillräckligt med utrymme på baksidan för att bekvämt rymma två vuxna. Endast fyrdörrarsversionen har ett tredje mitt-baksäte och erbjuder något mer benutrymme, men det mesta av den extra längden går till lastutrymme, som är mer än 50 procent större än tvådörrars.

infotainment och uppkoppling

Fords senaste Sync 4-programvara driver den 8,0- eller 12,0-tums pekskärmen integrerad i mitten av Broncos instrumentbräda. Systemet möjliggör över-the-air-uppdateringar och kan ansluta trådlöst till molnet och användarens smartphone. Infotainmentsystemet stöder även en mängd moderna infotainmentfunktioner som Apple CarPlay, Android bil och en abonnemangsbaserad Wi-Fi-hotspot. Systemet kan även uppgraderas med önskade tillval som integrerad navigation och ett kraftfullare B&O ljudsystem.

Ford Bronco 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Bronco är tillgänglig med en rad förarassistanssystem, inklusive automatiska helljus och parkeringssensorer. Dessutom har den utrustning som gör det lättare att krypa genom stenar i låga hastigheter och köra terräng. För mer information om Broncos krocktestresultat, besök webbplatserna National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Kollisionsvarnare och automatisk nödbromsning finns
  • Varning för döda vinkeln och tvärtrafik på begäran
  • Lane Keeping och Lane Change Assist finns

garanti och underhåll

Ford erbjuder en konkurrenskraftig begränsad garanti och drivlinagaranti som konkurrerar med de flesta konkurrenter. Den saknar dock det gratis underhåll som vissa konkurrenter erbjuder.

  • Begränsad tre års eller 36 000 mils garanti.
  • Drivlinan garanti i fem år eller 60 000 miles
  • Inget gratis planerat underhåll