Dodge Deora 2022: priser och egenskaper

Dodge Deora 2022  – Dodge Deora är en legend som har haft två väldigt olika liv sedan den grundades i slutet av 1960-talet. Hans första inkarnation var ett konceptbil som imponerade många på bilmässan. Den andra formen gjorde den ännu mer populär: 1968 blev den en av Mattels första Hot Wheels-modeller.

Låt oss börja med en snabb titt på den fantastiska historien om den ursprungliga Dodge Deora.

Dodge Deora 2022: priser och egenskaper

Till en början kom den inte från Chrysler, utan snarare ett privat projekt som byggdes av Alexander Bros. anpassade butik i Detroit, Michigan och senare hyrdes ut till Chrysler innan det gick på utställningsbanan.

Även om Deora nominellt var en Dodge, satte Deora i många Ford-delar – Chrysler verkade inte bry sig.

Som designern sa för några år sedan inkluderar dessa delar en Ford bakre badkar från 1960, en Ford sedan från 1960 och en Mustang från 1964.5 . Bländarljus bak för att rymma sidoavgasöppningar och sekventiella Thunderbird- indikatorer.

Chrysler hyrde bilen i två år innan han sålde den till fansen och behöll den efter att ägaren gick bort. Återställning av lastbilar började 1998. Han spelade i Detroit Autorama 2002 – seriens 50-årsjubileum – mitt i en speciell utställning av Alexander Bros. Concept. Andra.

År 2022 markerar 55-årsjubileet av Deoras ursprungliga debut, så Zenvo Automotive-designern och ingenjören Frederik Steve Kristensen fann denna kvarn som fångade vår uppmärksamhet. Den innehåller många minnesvärda originaldetaljer, som en dörr framtill på fordonet som öppnar sig mot himlen för att komma in i den futuristiska kabinen.

Kristensens koncept är teoretiskt autonomt, så alla huvudkontroller kan vikas platt på golvet – fantasifulla designelement för fantasy-strandutforskare. Föraren och främre passageraren sitter också i retrofuturistiska panelsäten, och själva interiören är klädd i trä.

Precis som med Hot Wheels-modellen har Deora plats för flera surfbrädor på baksidan. Främre kupéelement förväntas framtill, men även LED-liststrålkastare och djupa urtag i den vassa delen av stänkskärmen som tillför moderna faner till den klassiska formen.

Dodge A100, som ligger till grund för konceptet, uppvisar redan en stark personlighet, men den dramatiska förvandling den får är aldrig tidigare skådad.

Den ursprungliga Deora, byggd av Detroit-baserade Mike och Larry Alexander, vann Ridler Award på Autorama 1967. Det är inte bara vad ögat ser – utseendet förbättrades genom att flytta A100:s Slant-6 med en drive back – Den är nu hittad i sängen är den täckt med täckplåtar.

Åtkomsten sker under tiden via den främre luckan som är lånad från kombibilen – rattens vipparm gör att föraren måste se till att stegen/pedalerna korsar sig innan han kastar sig ner i ett hav av klädsel och läder. Dekorera stugan.

✓ Du kan också kontrollera:

Deora blev först en av de ursprungliga Hot Wheels ‘Sweet Sixteen’-bilarna från 1968, en bana som inte behöver någon förklaring.

År 2000 utvecklade leksakstillverkaren Deora II. Genom att blanda originalet med stilen från den nya eran blev nykomlingen tre år senare: Chip Foose kunde inte baka en tårta till Hot Wheels 35-årsdag, så han byggde verktyget med en Cadillac istället gavs Northstar V8 för att säkerställa korrekt motivation.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

I framtiden 2019 lanserar leksaksföretaget Deora III, med design från Mark Jones (du kan hitta alla iterationer, vare sig det är utställningsbilar i full storlek eller leksaksbilar, i galleriet ovan).

Tja, släktträdet som nämns ovan kan betyda att denna modell är Deora IV, även om namnskylten som vi ska diskutera kan vara mer vettig.

Trä används mer än bara en surfbräda för att pryda denna Dodge-säng, för beroende på växellåda kan materialet bland annat användas till kabinen och bakljusomramningen.

Som historien nämner i introt kommer den elektriska drivlinan att gå hand i hand med den här typen av design. Men om du inte kan släppa förbränningsmotoramuletten är allt du behöver göra att föreställa dig avgasröret kopplat till baksidan av Viper V10.

Dodge Deora 2022: priser och egenskaper

Det som motiverar bilindustrin om och om igen är innovativ design. Ofta är ingenjörer och designers briljanta på några av våra favoritfordon och försöker lösa problem samtidigt som de flyttar varumärket framåt.

Det bästa exemplet på sistone är explosionen av crossover-segment. Crossovers är mycket efterfrågade på grund av deras mångsidighet, deras anpassningsförmåga till olika marknadsområden och naturligtvis kundernas efterfrågan.

Deora är baserad på en kompakt Dodge A-100 pickup. Precis som Ford Ranchero eller Chevy El Camino, kombinerar den en pickup med en bil. Resultatet är en ny typ av fordon som i huvudsak är ett kommersiellt fordon före crossover.

Det är dock också en Dodge, vilket betyder att det är allvarlig värme under huven. I synnerhet har Deora sex backar som uppgraderas av Offenhausers insugningsrör och dubbla förgasare.

Sammantaget är Deora bara intressant. Med sin avslappnade stil var resan perfekt för att gömma surfbrädor och gå till stranden, men han har inte tappat sin dodge-sida.

Efter debuten dök Deora-konceptet upp på bilmässan och väckte intresse och fantasi för möjligheter. Vilket bättre ställe att kolla in Dodge Deora än på Hot Wheels? Genom åren har konceptbilar haft en enormt framgångsrik andra halva som en populär Hot Wheels-tur.

Men bildesignern Frederik Steve Kristensen hade en idé att designa Deora för idag? Hur är en Dodge Deora 2022? Det är ganska svårt att inte vara intresserad eftersom det är ett koncept som vi tror kommer att fungera.

Kristensen använde sin imponerande erfarenhet som designer och ingenjör på det danska hyperbilföretaget Zenvo Automotive och började arbeta.

Han har en klar vision i huvudet. Han vill behålla Deoras ursprungliga etos, men koppla det till framtiden. Dessa djupgående designalternativ sträcker sig från syfte till prestanda.

Först och främst är det en titt på ett spännande pickupbilskoncept. Det kan och borde verkligen vara platsen för ett sådant fordon i Dodge-sortimentet. Även om Deora Kristensen är smart, tror vi att det förmodligen inte passar in i räkningen när som helst snart.

Men som sagt, det är intressant. Och det fick oss att tro att det här var ett kors som kunde inspirera oss. Och det är inte alltid lätt att bli upphetsad över korsningar.

Men om vi kan göra våra varv med den, skulle vi vilja ha en design med lite mer laddare på framsidan. Och vi vill att den här bebisen ska köra med den ärevördiga V6:an, kanske V8:an. Vi älskar pickupsängar och feta däck och kanske lägger till mer belysning.