Dacia Spring 2026: priser och egenskaper

Dacia Spring sitter på CMF-AEV-plattformen och bör fortsätta att göra det i andra generationen. Vid Alliances digitala konferens den 27 januari 2022 sa Renault Group CEO Luca de Meo att “CMF-AEV är den mest prisvärda plattformen i världen”. CMF-AEV är en modifierad version av CMF-A som ursprungligen utvecklades av Renault Group för ICE-modeller i A-segmentet på tillväxtmarknader.

Dacia Spring 2026: priser och egenskaper

Även om Spring kom ut förra året är plattformen nästan sju år gammal sedan den lanserades på Renault Kwid debuterade. 2019 lanserades det som ett elfordon i Kina (Renault City K-ZE), omdöpt till en Dacia-produkt för den europeiska marknaden.

Medan konkurrenter överväger LFP-kemi för positioner på nybörjarnivå, bör nästa generations fjäder hålla fast vid litiumjonbatteriet. Den nuvarande modellen använder ett standardbatteri på 27,4 kWh som erbjuder en räckvidd på 230 km (143 miles). Men nästa generations fjäder kan åtminstone som tillval komma med ett effektivare och större batteri, som erbjuder en räckvidd på nästan 300 km (186 miles).

Dacia Spring 2026: priser och egenskaper

SoC:s snabbladdningstid på 0-80 % DC kan vara mindre än 30 minuter, vilket skulle vara en betydande förbättring jämfört med den nuvarande modellens 56 minuter. Andra uppgraderingar som vi förväntar oss att se i stadsbilen inkluderar en 11kW trefas inbyggd laddare och snabbare 100kph (0-62mph) acceleration. Funktioner som uppvärmda säten och automatisk klimatkontroll skulle vara välkomna, även om de är tillval.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

Ett större fokus skulle ligga på säkerhet, vilket är ett stort problem på EU-marknaderna och Storbritannien. Den första generationen Spring fick ett dåligt 1-stjärnigt säkerhetsbetyg från Euro NCAP. joggare Produktchefen Andreea Guinea hade tidigare sagt att Dacia “inte jagar Euro NCAP-stjärnor” och överspecificerar sina bilar, vilket kan påverka dess viktigaste USP – överkomlighet. Den bör dock använda en mer robust kropp för bättre skydd av föraren och passagerarna. Som en referens fick den nuvarande våren 49 % i skydd av vuxna passagerare, 56 % i skydd av barn, 39 % i skydd av utsatta trafikanter och 32 % i säkerhetshjälp.

Dacia Spring 2026: priser och egenskaper

Europa hämtar för närvarande Dacia-källan från Kina. Om det är framgångsrikt i mitten av decenniet kan Renault-gruppen överväga att flytta produktionen till en europeisk fabrik. Renault ElectriCitys tre fabriker i Frankrike (Douai, Maubeuge och Ruitz) kommer att erbjuda en årlig produktionskapacitet på 400 000 elfordon. Dacia har fabriker i Rumänien och Marocko (Afrika), men ingen av dessa anläggningar har verktyg för att tillverka ett CMF-A-fordon.