Dacia Duster 2024: Interiör, motor och modifieringar

de Dacia Duster nästa generation kommer att ersätta den nuvarande SUV:n tidigare än de flesta Dacia-modeller. Den typiska livscykeln för en Dacia-modell är åtta år, men nästa generations Duster kan ersätta den nuvarande modellen om cirka sju år, mitten av 2024, och implementera många förändringar.

förslag

Programchefen för den andra generationen av Dacia Duster Julien Ferry att den kommande SUV:n ska vara “samma” bil, vilket indikerar den höga sannolikheten för en välbekant design och bibehåller utmärkt värde för pengarna. Duster-kunder förväntar sig en grundläggande bil med terrängkapacitet, och att möta dessa behov i tredje generationen kommer att vara en prioritet.

Dacia Duster är känd för sin enkla men kraftfulla design med autentiska SUV-proportioner. Det är en aspekt som den inte kommer att avvika från i framtiden, men det skulle bli mer utmanande med övergången till CMF-B-plattformen. Observera att vi pratar om lågkostnadsplattformen CMF-B LS (Low Specification) som används i de nya fordonslinjerna logan , Sandero och joggare är använd.

Dacia Bigster Concept som presenterades i januari 2021 är tänkt att utgöra designbasen för nästa generations Duster. I maj 2021 släppte Autofacil patentbilder som påstås läcka ut den yttre designen av produktionen Dacia Bigster. Patentbilderna visar subtila förändringar av stötfångare, motorhuv, stänkskärmar, speglar, sidorutor och spoilers. Helhetsintrycket kommer dock väldigt nära konceptet. Under samma månad nådde den totala produktionen av Dacia Duster i Mioveni, Rumänien, två miljoner enheter. Dacia började tillverka Duster vid denna fabrik 2010 i den första generationen och bör fortsätta produktionen i den tredje generationen.

Trots att det är en back-to-basics SUV, skulle nästa generations 2024 Dacia Duster vara “nödvändig men cool”, “tuff och utomhus” och “eco-smart” eftersom dessa är grundpelarna i Dacia-märket. Miles Nürnberger, företagets nya designchef, till Top Gear.


Inre

Dacia har gott om utrymme att växa när det kommer till inredning och material, sa Miles, och därför borde nästa generations Duster vara ytterligare förfinad och modern på insidan. Till exempel kan den ha en smalare instrumentbräda med en invecklad struktur som liknar den för tredje generationens Sandero-modeller. På samma sätt kommer ett flytande infotainmentsystem med pekskärm sannolikt att förbättra både stil och funktionalitet samtidigt som det skapar ytterligare förvaringsfack i mittkonsolen. En elektrisk parkeringsbroms, trådlös anslutning för Apple CarPlay och Android Auto, en trådlös laddningsplatta för smartphones och anslutna bilfunktioner är några av de andra nyckelfunktionerna som förväntas av den förstklassiga 2024 Dacia Duster.

Trots ökade kostnader för att möta nya regler och kundernas förväntningar i produktspecifikationer, förväntas Dacia hålla priserna 20% lägre än resten av marknaden positionerad i samma segment.


Plattform och drivlina

Den tredje generationen av Dacia Duster 2024 kommer att vara ett steg upp för namnskylten, som i sin nuvarande generation har sina rötter i B0-plattformen och några komponenter från Renaults begagnade 1998 års lager. Precis som nya Sandero kommer Duster att uppgradera till den moderna CMF-B-plattformen, som kommer att uppfylla europeiska krocktestnormer och möjliggöra en Dacia Duster Hybrid-variant som planeras i väntan på framtida utsläppsregler.

Enligt en rapport från augusti 2021 från den franska publikationen L’argus kommer nästa generations Dacia Duster att vara utrustad med samma system som driver clio och driver Captur (kallad E-Tech). Den nya 1,8-litersmotorn, internt med kodnamnet HR18, är en vidareutveckling av den nuvarande 1,6-litersmotorn.

Enligt rapporten krävde 1,6L ursprungligen användningen av Atkinson-cykeln för motorkraft, men detta skulle minska motoreffekten till förmån för bränsleeffektiviteten och idén skrotades. Den ökade cylindervolymen i 1,8-liters HR18 kan tillåta byte till Atkinson-cykeln utan prestandaförlust, sa rapporten.

Hybrid- och plug-in-hybridvarianterna av Dacia Duster är planerade till 2024, och Bigster, som förväntas i början av 2025, kommer också att använda denna drivlina. Denis Le Vot, EVP & CEO för Dacia, sa till L’Argus i januari 2021 att företagets “tyngsta fordon också kommer att ha ett plug-in hybridsystem”. Så medan den elektrifieras för att göra den miljövänlig, kommer företaget att se till att den förblir robust och kraftfull för att hantera vanlig terräng utan att bränna ett hål i kundens plånbok.


Dacia Duster EV är planerad att dyka upp under det kommande decenniet

Medan Groupe Renault är på EV-offensiv, är det ännu inte säkert om alla märken kommer att gå 100% elektriska. Företaget antar att elektrifieringen av budgetmärket Dacia bara kommer att gå långsamt framåt. Gilles Le Borgne, EVP Engineering, Renault Group, sa vid München Motor Show 2021 (IAA 2021) att Europeiska unionen inte borde förbjuda bensin- och dieselbilar – inklusive halvelektriska modeller – från 2035, enligt en Autocar-rapport. 2040 är ett mer praktiskt mål, hävdade han.

Le Borgne sa att Renault förväntar sig att andelen elfordon i Dacias försäljning kommer att nå cirka 10 % år 2030. Detta skulle innebära att färre Dacia-elfordon kommer att lanseras detta årtionde jämfört med Renault eller Alpine. Som ett resultat kommer en Dacia Duster EV inte att ingå i tredje generationens Duster-familj. Luca de Meo, VD för Groupe Renault, förutsäger enligt uppgift att Dacia-varumärket kommer att bli helelektriskt “i sista möjliga ögonblick” för att behålla sin prisstruktur.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar