Dacia Duster 2022: priser och egenskaper

Med mer än 1,9 miljoner sålda enheter sedan lanseringen 2010, just vid tiden för SUV-boomen, har Dacia Duster öppnat en nisch på de flesta av de 44 marknader där den såldes 2022 och är Europas ledare inom försäljning till privatpersoner sedan 2019 i sin kategori.

Ett av dess huvudargument är att den har ett lägre pris än konkurrenskraftiga modeller i segment B, har dimensioner väldigt nära modellerna i nästa kategori och med möjlighet att ha versioner med fyrhjulsdrift, något som vanligtvis inte är särskilt mycket vanligt på konkurrerande modeller är.

Dacia Duster 2022: priser och egenskaper

Fyra år efter introduktionen av den tredje generationen har den designats om för att uppdatera dess image och förbättra dess positionering, eftersom den är tillgänglig från 15 000 euro i den väsentliga finishen och 18 000 euro i den mest omfattande utrustningsnivån som kallas Prestige.

Dacia Duster 2022 uppdaterad bild

Förändringarna i Dacia Duster 2022 är inte radikala, men den nya krompläterade frontgrillen med varselljus i form av ett ‘Y’ och bakljusen sticker ut. Den energieffektiva permanenta belysningen, den omdesignade bakspoilern och de mer aerodynamiska 16- eller 17-tums lättmetallfälgar hjälper till att minska CO2-utsläppen med upp till 5,8 g/km.

Inuti har ett vänster fotstöd installerats, ett främre armstöd med ett inre urtag – med en kapacitet på mer än en liter – med skjutlock, nya nackstöd och två versioner av multimediasystem med 8-tums pekskärm. Strukturen på sätena är inte ny, men de har fastare skum och nya klädselbeläggningar som gör dem bekvämare att tillbringa fler timmar ombord.

Utöver Radio Plug & Dacia ljudutrustning (radio, MP3, USB och Bluetooth) finns den nya 8-tums centrala pekskärmen i två versioner, mediadisplay, med ljudutrustning, anslutning med Apple CarPlay och Android Auto via kabel. och Media Nav, med webbläsare och trådlös smartphone-anslutning. Du kan använda kontrollerna på ratten för att aktivera röstigenkänning och begära funktioner med iOS eller Google Assistant på din smartphone.

Dacia Duster 2022: priser och egenskaper

I 4 × 4-versionerna ger “Fordonsfliken” information om specifik terrängkörning (höjdmätare, lutningsmätare, kompass etc.) samt en backkamera med guidelinjer och kameror fram, bak och bak. Sida för körning i svåra terrängkörningssituationer. Det är just i denna terräng som Dacia Duster 4 × 4 rör sig lätt, eftersom den har en stor kroppsstorlek och specialiserade M + S-däck.

De ändrar inte måtten på chassit eller fjädringen, även om styrningen har justerats i kalibreringen av assistansen för att ge mer precision och vägledning vid medelhöga och höga hastigheter. Dess terrängmått är mycket intressanta med en markfrigång på 217 mm för 4X2-versionerna och 214 mm för 4X4; en ingångsvinkel på 30°, en främre vinkel på 21° och en utgångsvinkel på 34° i 4X2-versionerna och 33° i 4X4.

Dacia Duster 2022: priser och egenskaper

När det gäller säkerhetssystem och körhjälpmedel, förutom den valfria hastighetsbegränsaren / regulatorn med reglage på ratten, erbjuder den olika körhjälpmedel, såsom aktiv dödvinkeldetektor mellan 30 km/h och 140 km/h, parkeringshjälp system, backe-assistenter, styr adaptiv nedstigning mellan 5 och 30 km/h i 4 × 4 versioner etc.

✓ Du kan också kontrollera:

Duster 2022 mekanisk uppdatering

Motorutbudet har också uppdaterats: TCe 150 erbjuds nu i Prestige 4X2-versionen med en 6-växlad EDC-automatlåda och den 6-växlade ECO-G 100-versionen har nu en 50-liters gasoltank.

Med en dieselmotor erbjuds dCi 115 i versionerna 4X2 eller 4 × 4, kopplad till en 6-växlad manuell växellåda, medan bensinversionerna TCe 90 och TCe 130 med framhjulsdrift och en 6-växlad låda finns tillgängliga redan nämnda TCe 150 4X2 med EDC 6-växlad automatlåda. Fyrhjulsdriften har en prishöjning på 2 400 euro medan gasolversionerna bara höjer sitt pris med 400 euro. Det måste också beaktas att ett bränslekort ingår för att njuta av 300 euro LPG, så den faktiska ökningen är bara 100 euro extra.

Dacia Duster 2022: priser och egenskaper

ECO-G-versionen av 100 CV åtnjuter DGT:s ECO-märkning. När den cirkulerar med flytande gas släpper den ut cirka 9,5 % mindre CO 2 än med bensin och erbjuder tack vare sina två tankar med en kapacitet på cirka 100 liter en räckvidd på 1 235 kilometer: 50 liter bensin och 50 liter flytande gas . Den användbara volymen gasol ökar med 16,2 liter jämfört med föregående generation av Duster LPG och ökar autonomin med mer än 250 kilometer.

Bytet från det ena bränslet till det andra är omedelbart och omärkligt. Föraren kan manuellt aktivera bensin/gasolomkopplaren när som helst. Bytet till bensin sker automatiskt när gasoltanken är tom och förbrukningsdisplayen på färddatorns 3,5-tums TFT-skärm ger information om bränslenivån i båda tankarna.

Dacia Duster 2022: priser och egenskaper

Dacia Duster 2022 Extreme, ny begränsad serie

En speciell begränsad serie kommer ut på marknaden 2022 och ersätter serierna 15 och Techroad och Black Collector. Den finns i sex karossfärger: Glacier White, Pearl Black, Comet Grey, Iron Blue, Arizona Orange och Urban Grey, med orange accentinsatser på utsidan (främre grill, spegelhus, takräcke, baklucka) och inuti (luftintag) , innerdörrar, mittkonsol).

Den kommer också att ha speciell TEP-tygklädsel med orange sömmar och exklusiva svarta aluminiumhjul. Utrustningen i denna begränsade serie kommer nära utrustningsvarianten Prestige, med automatisk luftkonditionering, multimediasystem Media Nav med 8-tums pekskärm, webbläsare och trådlös anslutning som är kompatibel med Apple CarPlay och Android Auto. Inget har ännu kommunicerats om priset på denna specialserie.