Citroen C5X 2022: priser och egenskaper

Stellantis var värd för Europapremiären i juli 2021 Citroen C5X 2022 PHEV , som visas på bilden ovan från den italienska publikationen Motoronlinene. De första kundsändningarna kommer att påbörjas sent på våren 2022, och vi har mer information om releasen i slutet av historien.

Citroen C5X 2022: priser och egenskaper

EV-versionen är inte i pipeline

Som en euro-orienterad och aerodynamisk SUV-coupé ser C5X ut som ett modernt elfordon. Citroen har inte annonserat en C5X Electric eller e-C5X, men media är nyfikna på om det finns en hemlig plan för att lansera en sådan modell.

När vi pratade med Citroens vd Vincent Cobee sa: “All-elektrisk (C5X) är i våra sinnen men inte på våra planer”, och lägger spekulationerna åt sidan. Med Stellantis inriktning på en helelektrisk drivlina i mer än 75 % av modellerna i Europa till 2025, borde högvolymbilar som C5X ha en chans att få ett drivlina med nollutsläpp under de kommande åren, men det gör det inte verkar vara fallet i den nuvarande generationen fallet. Med hänvisning till Cobee rapporterade tidningen Auto Express också att en större batterivariant är möjlig för C5X PHEV, men inte ett elfordon.

Citroën C5X en överblick

Citroen C5X är en bil i D-segmentet som kombinerar “elegansen hos en sedan, dynamiken hos en kombi och den sofistikerade attityden hos en SUV”. Här är huvudpunkterna i det nya flaggskeppet från Citroen, som har en halvkombi kaross:

  • Design inspirerad av CXperience-konceptet; V-formade ljussignaturer och LED-strålkastare hjälper till att identifiera bilen direkt.
  • Citroën Advanced Comfort-program med aktiv fjädring, progressiva hydrauliska dynor och Advanced Comfort-säten.
  • Förbättrad head-up display, L2 semi-autonom körning (Highway Driver Assist) och nytt 12-tums HD-pekskärm infotainmentsystem (med anpassningsbara widgets och spegelskärm) med naturlig taligenkänning.
  • 4 USB Type-C-uttag och trådlös smartphoneladdning.
  • Långdistansdetektering av döda vinkeln, larm för tvärtrafik bak, topp 360 syn och närhet handsfree inträde och start.
  • “Oöverträffad” komfort och rymlighet i andra raden och “360 graders glas”.
  • Akustiskt laminerade fönster fram och bak.
  • 545 liters bagageutrymmesvolym (kan utökas till 1 640 liter) med låg lasttröskel och bred bagagerumsöppning med handsfree-funktion.
  • 19 tums däck
  • Kommer i bensin- och laddhybridversioner och vänder sig till köpare inom storbils- och SUV-segmentet.
Citroen C5X specifikation värde
längd 4 805 mm
bred 1 859 mm
höjd 1 485 mm
hjulbas 2 785 mm
trunk 485/600 liter

förslag

Citroen C5X har som väntat formen av en SUV-coupé och på något sätt en större version av senaste Citroen C4. Citroen-fans skulle omedelbart känna igen referenser till det 4,85 m långa Citroen Cxperience Concept i den radikala designen av C5X.

Linda Jackson, som blev VD för Peugeot och medlem av Stellantis högsta ledningsgrupp i januari 2021, hade antytt att Citroën C5 – efterträdare skulle inte vara en traditionell sedan. “Vad det inte kommer att bli är en ny C5,” sa Jackson till 2018. PSA planerade denna modell med en edgy design som mestadels kommer att bli ett samtalsämne.

Citroen C5X 2022: priser och egenskaper
Citroen C5X 2022: priser och egenskaper

I en intervju med Citroen Design Director Pierre Leclercq talade kort om designen av C5X. “Främre arkitekturen på SUV-kupén har spänning och dynamik”, sa han, och det är en attraktiv kombination. Bakdelen “har också en fantastisk form”, tillade han.

Framtill har Citroen C5-efterträdaren en upphöjd, horisontell motorhuv med två vecklinjer på sidorna, delade strålkastare och X-formade gallerstänger som sträcker sig till strålkastarnas kant. Sammantaget är det ett mycket iögonfallande, kraftfullt front-end-utseende.

✓ Du kan också kontrollera:

På sidorna förblir midjan i stort sett rak, vilket möjliggör ett stort – men ändå smalt – växthus. Taklinjen sluttar mjukt, och det är framför allt bakom C-stolpen som vi ser den där coupéinspirationen. Vindrutan sluttar aggressivt bakåt, vilket ger den en sportig och aerodynamisk stil, och spoilern på bakluckan bidrar till attributen. Den dubbla fiberoptiken i de horisontellt delade kombinationsljusen kommunicerar den tekniska och sofistikerade designen, liksom de dubbla LED-varselljusen i strålkastaren.

Citroen C5X 2022: priser och egenskaper

Inre

Interiören i Citroen C5X har en elegant design med en stilren instrumentbräda i premiumdesign – inget utöver det vanliga, men ändå elegant och stilren. Andra visuella höjdpunkter inkluderar den slimmade klimatkontrollpanelen, den breda 12-tums pekskärmen, det virtuella instrumentklustret, den kompakta styrningen och träbeklädnaden. C5X lånar element från 19_19 Concept, som en stor skärm, fullfärgs head-up display och naturlig röstigenkänning. C5X har också nivå 2 autonom körning.

Fönster i kvartsglas och ett stort soltak i glas säkerställer att mycket naturligt ljus kommer in i kabinen för att hålla passagerarna fräscha. Citroens betoning på sittkomfort är omisskännlig, och det sägs att C5X:s Advanced Comfort-säten sätter riktmärket i det avseendet.

Citroen säger att den mellanstora SUV-kupén erbjuder “enastående baksätesutrymme”. Leclercq betonade också baksätesutrymmet när han pratade med wallpaper.com och sa att det var “fantastiskt”. Kina är en av huvudmarknaderna för C5X globalt, och där är baksätesutrymmet “mycket viktigt”. Det finns 545 liter lastutrymme som kan utökas till 1 640 liter genom att fälla ner baksätena.

Citroen C5X 2022: priser och egenskaper

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X kör på samma plattform som Peugeot 508 och DS 9 – EMP2. En laddhybridvariant finns tillgänglig redan från debuten. För den brittiska marknaden kommer Citroen C5X plug-in hybrid med ett 12,4 kWh Li-Ion batteripaket. 1,6 liters PureTech 180-motorn och 81,2 kW elmotorn ger en kombinerad effekt på 225 hk och 360 Nm i vridmoment.

Hybriddriften möjliggör en helelektrisk räckvidd på 55 km. CO2-utsläppen på 30 g/km möjliggör en icke-kontantskattesats på 11 procent. PHEV-versionen är som standard utrustad med en enfas 7,4 kW inbyggd laddare och en mode 3-laddningskabel med en typ 2-kontakt.

Cobee informerade Auto Express om att det är möjligt att utöka storleken på batteripaketet vid ett senare tillfälle. Så när modellen går igenom sin mittcykeluppdatering om tre till fyra år kan WLTP-räckvidden nå nästan 80 km (50 miles).

Kinesisk start

Citroen C5X 2022: priser och egenskaper
Citroen C5X 2022: priser och egenskaper

Serieproduktion av Citroen C5X startade den 6 juni 2021 på Dongfeng Peugeot Citroen-fabriken i Chengdu, Sichuan-provinsen, Kina. Detta är den enda produktionsplatsen för C5X i världen, med Europa och Storbritannien inköpsenheter från Kina. I den tid då även BMW:s ( iX3 ) och Volvos (S90) från kinesiska produktionsanläggningar anländer till europeiska hamnar, borde kvaliteten inte vara ett problem för Citroen-kunder. Cobee sa i en intervju med Bloomberg Television att “tillverkningskvaliteten i Kina är något av det bästa i världen”, rapporterade Bloomberg den 12 april 2021.

Dongfeng-Citroen levererade den första satsen C5X till kinesiska återförsäljare den 28 juli 2021 och startade förförsäljningen den 9 augusti 2021. Företaget prissatte den nya SUV-kupén mellan 143 700 CNY och 186 700 CNY.