Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

General Motors fångade vår uppmärksamhet med Cadillac Lyriq och Hummer EV. Nu har företaget ingjutit samma Ultium-magi i den kommande 2024 Chevy Silverado EV, som Chevy säger kommer att omtolka varumärkets mest populära och mest sålda. Ford och Rivian var bland de första att lansera helelektriska lastbilar, och Chevy kan inte förväntas missa det, eftersom lätta lastbilar stod för 75,3 procent av all försäljning av nya fordon i oktober 2021.

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

”Chevrolet har konsekvent revolutionerat Silverado för att göra det till det kraftpaket det är idag”, säger Steve Hill, Chevrolets vicepresident. ”Ultium-plattformen är en avgörande faktor för nästa generations pickuptrucks prestanda för både flotta och privatkunder, oavsett om de för närvarande kör en Silverado eller överväger en pickup för första gången.”

Chevy Silverado EV 2024: Elektrisk stil

Det första som slog oss var hur bra Chevy Silverado EV ser ut jämfört med sina bensin- eller dieselsyskon. Det kanske inte är uppenbart vid första anblicken, men en närmare titt bekräftar att Chevys ingenjörer utgick från ett rent pappersark när de skapade lastbilens moderna men tidlösa design.

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

Utan den tunga motorn framtill har Silverado EV extremt korta överhäng fram, medan den sträckta hjulbasen och förlängda bakre överhängen förmedlar en bild av aggressivitet och dynamik. Vi gillar särskilt fronten, med sin höga, svepande framkant som är långt ifrån ICE Silverados knotiga, ostrivare ansikte.

Enligt Chevy riktar den mjukare fronten mötande luft till sidorna av kroppen för att minska motståndet och turbulensen. De sa också att det kunde ha en av de lägsta luftmotståndskoefficienterna för alla produktionstruckar, bensin eller icke-bensin.

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

Chevy hävdar att Silverado EV är tillgänglig exklusivt som en besättningshytt för att få ut det mesta av sin rymliga, stilrena plattform. Den längre hjulbasen och den bakåtplacerade hytten ger gott om benutrymme för längre personer på andra raden.

✓ Du kan också kontrollera:

Prestanda och laddningsspecifikationer

Chevy Silverado EV 2024 kommer initialt att finnas tillgänglig i två trimnivåer: som basfordon WT (Work Truck) och som en RST First Edition med särskilt lång räckvidd. Båda har ett 24-moduls Ultium-batteripaket som matar två elmotorer. På RST producerar motorerna upp till 664 hk och över 780 lb-ft vridmoment i Wide Open Watts körläge. – Tillräckligt kraft för att gå från stillastående till 60 km/h på mindre än 4,5 sekunder.

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

Dessutom har RST-varianten en maximal nyttolast på 1 300 lbs. och en maximal dragkapacitet på upp till 10 000 lbs. Chevrolet planerar att släppa en kraftfullare Silverado EV med en nyttolast på 20 000 lbs. till marknaden, men det kommer inte att hända förrän i slutet av nästa år eller början av 2024.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

Grundversionen av Silverado EV WT, å andra sidan, riktar sig mer till affärsmän, kommersiella applikationer eller flottkunder. Den har samma räckvidd på 400 mil som RST och kan dra upp till 1 200 pund last eller dra en släpvagn på 8 000 pund. Båda kan laddas med en DC-snabbladdning på upp till 350 kW för att återställa 100 miles räckvidd på cirka 10 minuter.

Multi-Flex Midgate & Baklucka

Chevrolet har inte glömt Silverado EV:s utilitaristiska rötter, vilket ger lastbilen en mängd smarta funktioner för att maximera dess drag- och bogseringskapacitet. Den har en Chevy Avalanche-stil Multi-Flex mittflik som öppnar upp utrymmet mellan sängen och den andra raden av passagerare. Denna snygga funktion utökar sängen på 5 fot 11 tum till över nio fot, vilket skapar tillräckligt med utrymme för att bära längre föremål som kajaker eller träplankor.

Chevys Multi-Flex-drivna baklucka förlänger lastutrymmet till 10 fot och 10 tum med bakluckan öppen, vilket gör att du kan dra eller lagra längre föremål. Lastbilen har ett valfritt tonneau lock för att skydda innehållet i lastbilsflaket från nyfikna ögon och lediga händer. Den har också väderbeständig och låsbar förvaring under huven eller bagageutrymmet som förmodligen är tillräckligt rymlig för att svälja en stor resväska.

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

Inuti har Chevy Silverado EV en sju-liters modulkonsol, ett fast glastak och 40/60-delade hopfällbara säten i andra raden. Plus, med den valfria Power Bar kan du utnyttja fordonets batterier för att driva handverktyg, campingtillbehör och hushållsapparater när du är på språng – och till och med ladda ytterligare en strandad elbil.

Högteknologiska grunder

Visst, 2024 Chevy Silverado EV är en lastbil, men det finns mycket smart teknik under. Den har oberoende främre och bakre fjädring, medan automatiska adaptiva luftdämpare (standard på RST) kan höja eller sänka lastbilen med upp till två tum, säger Chevrolet, samtidigt som den ger en jämn och stabil körning.

Chevy Silverado EV 2024: priser och egenskaper

Precis som Hummer EV har Silverado EV fyrhjulsstyrning som förkortar svängcirkeln vid låga hastigheter och förbättrar hanteringen vid högre hastigheter. Toppmodellen av RST-utrustningen har 24-tumshjul som standard.

Moderna bekvämligheter

Som du kan förvänta dig av en modern helelektrisk pickup har Silverado EV en mängd olika skärmar. RST levereras som standard med en 17-tums infotainmentpekskärm och ett 11-tums digitalt instrumentkluster. Den har också en 14-tums heads-up-skärm, högtalartelefon och kan stödja OTA-uppdateringar. Åh, och den har också en uppgraderad Super Cruise-funktion för handsfree körning på motorväg.

Det trevliga är att Chevy har varit snäll nog att använda fysiska rattar och knappar för klimatkontroll och radiovolym. Ratten har också många knappar för att styra lastbilens många funktioner.

Chevy Silverado EV 2024 tillgänglighet

Du behöver mycket tålamod eftersom 2024 Chevy Silverado EV inte kommer att finnas i återförsäljare förrän våren 2023. Vi pratar om utrustningsvarianten RST First Edition vars grundpris är mindre än 105 000 euro. Priserna för basutrustningen WT kommer att meddelas senare. Chevy har meddelat att de kommer att erbjuda olika trimnivåer av Silverado EV (inklusive en ännu tuffare Trail Boss-version) mellan €50 000 och €80 000 från och med nästa år.

Foton och källa: Chevrolet.

Volvo Grupp A