Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

Den amerikanska bilpionjären Chevrolet har överraskande presenterat sitt första elfordon baserat på Ultium EV-arkitekturen från moderbolaget General Motor: Chevy Blazer EV 2024. Namnet ”Blazer” påminner omedelbart om de legendariska K5- och S-10-varianterna, den styrde Amerikas gator från slutet av 1970-talet till mitten av 2000-talet. Vår redaktör, Carl Anthony, var en av dem som skrek när Chevrolet återupplivade Blazer-namnet som en crossover för 2019. 2024 kommer Blazer EV att ansluta sig till Chevrolets ständigt växande utbud av familjecrossovers och stadsjeepar, oavsett vad det en gång var.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

”2024 års Chevrolet Blazer EV sätter nya standarder för elektriska stadsjeepar med intuitiva alternativ och teknologier som placerar Chevrolet i framkanten av ett av de snabbast växande elbilssegmenten”, säger Scott Bell, Chevrolets vicepresident.

Chevy Blazer EV 2024: Vad är nytt?

Blazer EV är det senaste tillskottet till Blazer-familjen. Det är en mellanstor elektrisk crossover med fem säten och anständigt lastutrymme, men Chevrolet har inte avslöjat alla viktiga detaljer ännu. Den goda nyheten är att det inte bara är en modern, bensin crossover-blazer med låg kaross.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

Bakom den aggressiva exteriören och graciösa designen ligger GM:s helelektriska Ultium-plattform, som även används i GMC Hummer EV och Cadillac Lyriq. Men till skillnad från Hummer och Caddy är Chevrolet Blazer EV 2024 också prisvärd för den prismedvetna köparen.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

Utrustningsvarianter & drivalternativ

Blazer EV erbjuds i fyra utrustningsnivåer: 1LT, 2LT, RS och toppmodellen SS. Chevrolet har inte nämnt hästkraftssiffror, åtminstone inte ännu. Men Chevy var vänlig nog att avslöja att SS (med två motorer och fyrhjulsdrift) kommer att ha 557 hästkrafter. Det räcker för att accelerera från stillastående till 100 km/h på mindre än fyra sekunder, och kanske tillräckligt för att hinna med Tesla Model Y Performance eller Ford Mustang Mach-E GT.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

Basmodellen 1LT kommer att ha en enda elmotor och framhjulsdrift, medan 2LT kommer att finnas tillgänglig med fram- eller fyrhjulsdrift. Intressant nog kommer Blazer EV RS att finnas tillgänglig med både fram- och bakhjulsdrift, med ett alternativ för dubbelmotors fyrhjulsdrift.

✓ Du kan också kontrollera:

Driving range & lasttider

Återigen, Chevrolet har inte gett batterispecifikationer för sin senaste Blazer EV, men har släppt EPA-beräknade räckviddssiffror. Den grundläggande 1LT-versionen klarar 247 miles på full laddning, 2LT-versionen klarar 293 miles. Mellanklassens RS-utrustning klarar 320 miles per laddning och är det rätta valet om du vill ha maximal räckvidd för pengarna.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

Så småningom når Blazer SS en räckvidd på 290 miles innan den behöver laddas. När batterierna är urladdade kan Blazer EV laddas upp till en räckvidd på cirka 128 mil på cirka 10 minuter på DC-snabbladdare med en kapacitet på upp till 190 kW.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

Attraktiv exteriör design

Crossover ser åt sidan, 2024 års Chevrolet Blazer EV är inte en dålig EV. Den har en energisk profil, snäva kroppslinjer, en låg sittställning och påminner visuellt om Camaro och Corvette. LT-versionen kommer med 19-tumshjul och en monokromatisk design, medan RS-versionen ser ännu mer aggressiv ut med större 21-tumshjul och mörklagda accenter. Den sportigaste och mest kraftfulla Blazer SS har 22-tumshjul, en skräddarsydd grill och tvåfärgad lack med svart tak.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

”Designen på Blazer EV väcker samma känslor som Chevrolets prestandabilar”, säger Phil Zak, verkställande direktör, Chevrolet Design. ”Den har äkta SUV-funktionalitet, men med passionerade proportioner inifrån och ut och känslan av att vilja sätta sig bakom ratten och utforska vad som finns över horisonten.

Inre behandlingar

Inuti har 2024 Chevrolet Blazer en 17,7-tums pekskärm (med fysiska kontroller till vänster och längst ner på skärmen) och en 11-tums digital förardisplay. Det Android-baserade infotainmentsystemet erbjuder Apple CarPlay, Android Auto och Bluetooth-anslutning, medan GM:s Super Cruise är tillgänglig för handsfree-körning.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

RS har en ratt med platt botten, omgivande belysning och blå/röda sömmar. SS erbjuder även mocka/mikrofiberklädsel eller adrenalinröda säten med orange sömmar.

Chevy Blazer EV 2024 PPV

En Police Pursuit Vehicle (PPV) utvecklas för närvarande baserat på Blazer EV SS. Enligt Chevrolet kommer PPV att ha det största Ultium-batteriet och kommer att finnas i bakhjuls- eller fyrhjulsdrift med två elmotorer. Dessutom kommer Blazer EV PPV att ha Brembo-bromsar och en polisspecifik interiör som erbjuder mer utrymme för utrustning och nödförnödenheter.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

”Den kommersiella och brottsbekämpande användningen av Blazer EV är nästan obegränsad”, säger Ed Peper, vice vd för GM Fleet. ”Inte bara är Blazer EV nollutsläpp, utan den minskar också antalet och frekvensen av vissa underhållsuppgifter som vanligtvis förknippas med fordonsflottan.

Chevy Blazer EV 2024: priser och egenskaper

2024 Chevrolet Blazer EV Priser och tillgänglighet

Chevrolet Blazer EV 2024 2LT och RS-varianterna kommer först att nå amerikanska återförsäljare sommaren 2023 till baspriser på cirka 47 595 € (2LT) och 51 995 € (RS). Den billigaste Chevrolet Blazer EV, instegsnivån 1LT, kommer att lanseras 2024 med ett rekommenderat pris på 44 995 euro. SS kommer att följa i slutet av 2023 med priser som börjar på 65 995 euro.

Foton och källa: Chevrolet.

Volvo Grupp A