Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

De Cadillac XT5 2023 ser sig själv i den kompakta, lyxiga SUV-klassen med många flaggskepp som Mercedes-AMG GLC och Porsche Macan mot överväldigande konkurrens. I den här klassen, som omfattar mer än två dussin fordon, finns det också många överdådiga lyxbåtar som Volvo XC60 och den Genesis GV70 . XT5 finns med en tvärmonterad fyrcylindrig turboladdad motor eller en naturligt sugande V6 med fram- eller fyrhjulsdrift. Och även om den erbjuder en tyst hytt och en av de mest konkurrenskraftiga lastkapaciteterna i sin klass, är interiören lika övertygande som sina konkurrenter.

Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

Cadillac har inte heller utnyttjat de kompakta proportionerna hos XT5, dess kördynamik är tråkig och motorerna föga spännande. På egen hand är Caddy ganska trevlig. Men i en klass som är överkörd av överpresterande kan han bara inte hänga med. Av de mer än två dussin fordon i detta segment tar XT5 upp baksidan.

Vad är nytt för 2023?

För årsmodell 2023 Cadillac XT5 har endast ändrats något. Tre av de åtta tillgängliga färgerna är nya i år. Toppmodellerna Luxury och Sport har nu ett integrerat navigationssystem och ett ljudsystem i Bose Performance Series med 14 högtalare.

Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

Mellanklass Premium Luxury-modellen är den bästa affären. Den har läderinredning, uppvärmd ratt, handsfree baklucka, trådlös laddning med mera. Vi skulle välja den kraftfullare V6-motorn som tillval, men håll oss till framhjulsdrift. Fyrhjulsdrift finns som tillval.

motor, transmission och prestanda

XT5:s standard fyrcylindriga turboladdade motor ger 235 hk och V6-motorn (tillval) ger 310 hk. Med någon av motorerna kan den inte hålla jämna steg med prestandaorienterade konkurrenter som 340 hk Porsche Macan S. Jämfört med mindre aggressiva modeller som denna Lexus RX350 eller Volvo XC60 men Caddy presterar bättre. Cadillacs V6-motor är imponerande tyst vid lätt vardagskörning och är välisolerad från kupén. Men när man accelererar kraftigt blir den större motorn obehagligt märkbar.

Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper
Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

XT5 bemästrar hörn med lätthet utan att få håren på nacken att resa sig, inte ens med det adaptiva chassit som tillval. Kroppsrullningen är lätt att kontrollera och XT5 känns rejäl och stabil, vilket är särskilt skönt på långa motorvägssträckor. Den kan dock bli ostadig på gropiga vägsträckor och hårda stötar ekar genom interiören. Styrningen är exakt men ger ingen visuell feedback – ännu ett missat tillfälle att vinna över entusiastiska förare.

✓ Du kan också kontrollera:

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Den framhjulsdrivna XT5 med en vanlig turboladdad fyrcylindrig motor förbrukar 22 mpg city, 29 mpg motorväg och 24 mpg kombinerat, enligt EPA. Med V6-motorn sjunker förbrukningen till 19 (urban), 26 (extra urban) och 21 (kombinerat). På båda modellerna sänker den valfria fyrhjulsdriften dessa värden något – en liten eftergift för mer självförtroende i dåligt väder. På vår testrutt i 75 km/h på Autobahn förbrukade en XT5 fyrhjulsdriven V6-motor 23 mpg, en framhjulsdriven modell med en turboladdad fyrcylindrig motor förbrukade 29 mpg. Besök EPA:s webbplats för mer information om XT5 bränsleekonomi.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper
Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Passagerarutrymme är acceptabelt, men boendet är inte så lyxigt som det borde vara i en modern Cadillac. Materialen som används i det inre av XT5 ser högkvalitativa ut när de ses individuellt, men sett som helhet verkar designen ofokuserad. Inredningen är bra och sittställningen är bekväm. Ett område där XT5 utmärker sig är det praktiska. Ett lastutrymme över genomsnittet, massor av förvaringsfack för smådelar och en lättfällbar baksätesbänk gör denna Caddy till kungen av lastutrymmet. Lastutrymmet på XT5 rymmer imponerande 10 stycken handbagage med baksätet i upprätt läge. Med baksätet nedfällt får 24 handbagage plats.

Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Alla XT5-modeller är väl anslutna från off, med bekvämligheter som en 8,0-tums pekskärm, Apple CarPlay, Android Auto och en 4G LTE Wi-Fi-hotspot som standard. CUE infotainmentsystem erbjuder intuitiva kontroller som en vridkontroll och röstigenkänning. Premium Luxury och Sport-modellerna kommer som standard med ett integrerat navigationssystem och ett ljudsystem i Bose Performance Series med 14 högtalare. Fyra USB-portar för laddning av mobila enheter finns i hela interiören, och en trådlös induktiv laddningsplatta för mobiltelefoner finns tillgänglig mellan de två framsätena.

Cadillac XT5 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

Värderar du förarassistansfunktioner som dödvinkelvarnaren måste du tyvärr lägga mycket pengar. För XT5 krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Adaptiv farthållare tillgänglig
  • Lane Keeping Assist tillgänglig
  • Automatisk nödbromsning som standard

garanti och underhåll

Cadillacs standardgarantier matchar eller överträffar de flesta XT5-konkurrenter. Caddy erbjuder också gratis planerat underhåll, men det täcker bara den första servicen, vilket inte är de tre åren eller 36 000 mil som Volvo åker.

  • 4 års eller 50 000 mil begränsad garanti
  • Drivlinans garanti är 6 år eller 70 000 miles.
  • Gratis planerat underhåll tillhandahålls vid första besöket.

Det rekommenderade försäljningspriset för 2023 års Cadillac XT5 är 63 115 euro.

Volvo Grupp A