BMW XM 2023: priser och egenskaper

De bmw XM 2023 är det första elektrifierade fordonet från märkets högpresterande division M. Efter BMW M1 från 1978 är det det andra M-fordonet som utvecklas helt av BMW M. XM gjorde sin debut som ett konceptfordon på Art Basel Miami Beach Show 2021 – som den definitiva designstudien av hur en elektrifierad, högpresterande BMW crossover kan se ut.

BMW XM 2023: priser och egenskaper

Helt nya BMW XM är märkets toppmoderna SUV ovanför den treradiga X7, och den trotsar alla odds med robust, racerbeprövad hårdvara, massor av nya tidsålders tekniska funktioner och ett progressivt men knäppt utseende .

BMW XM 2023: vad är nytt?

BMW flaggskepp XM möter hård konkurrens från fordon som denna Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid, dem Lamborghini Urus och Aston Martin DBX. Med sin enorma njurgrill, biffiga proportioner och SUV-siluett är XM en seriös utmanare om titeln snabbaste SUV – och det är som en laddhybrid med en uppskattad elektrisk räckvidd på 30 miles.

BMW XM 2023: priser och egenskaper
BMW XM 2023: priser och egenskaper

Femte generationens BMW eDrive-teknik

BMW XM 2023 drivs av en uppdaterad 4,4-liters turboladdad V8-motor och en femte generationens laddhybrid med integrerad elmotor i den 8-växlade automatlådan. Bensinmotorn pumpar ut 483 hk medan elmotorn producerar 194 mer för en total effekt på 644 hk och friska 590 lb-ft. av vridmoment, den senare kommer från 1 600 till 5 000 rpm.

BMW XM 2023: priser och egenskaper
BMW XM 2023: priser och egenskaper

Det golvmonterade batteripaketet laddas via en vanlig 7,4 kW komboladdare, som laddar batteriet från noll till 100 procent på cirka tre timmar.

Den elektrifierade drivlinan skickar sin kraft till alla fyra hjulen via den bakförspända M xDrive-fyrhjulsdriften med elektroniskt styrd M Sport-bakaxeldifferential. Det senare möjliggör vridmomentfördelning mellan vänster och höger bakhjul. Bakaxelstyrning, aktiv styrslirbegränsning och aktiv rullstabilisering (med aktiv rullkomfort) för att förbättra körstabiliteten är också standard. En framaxel med dubbla triangelben och en femlänkad bakaxel med stålfjädrar och adaptiva dämpare säkerställer sportig men ändå skonsam hantering.

BMW XM 2023: priser och egenskaper

BMW kommer att lansera en ännu mer extrem, begränsad version av XM kallad Label Red under sommaren 2023. Den kommer att debutera med en 735-hk version av XM:s PHEV-drivlina, som också levererar 735 lb-ft vridmoment – siffror som kan slå hastighetsrekord.

✓ Du kan också kontrollera:

Hur snabb är BMW XM 2023?

Utrustad med Launch Control accelererar BMW XM 2023 från 0 till 60 km/h på 4,1 sekunder och når en topphastighet på 155 km/h. Med M Driver’s Package ökar den elektroniskt begränsade hastigheten till 168 mph. Dessutom kan XM gå upp till 87 mph i elektriskt läge.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

BMW XM 2023: priser och egenskaper

Riktad design

Vi är inga stora fans av XM:s röriga stil, men den har sin egen charm. Älska eller hata blandningen av släta ytor och skarpa hörn, och fronten påminner om BMW 7-serien med rovdjur. Bakdelen är däremot prydlig med snygga baklyktor, dubbelstaplade avgasrör och graverade BMW-loggor på bakrutan. Stora 23-tums lättmetallfälgar i M-design är standard, men BMW erbjuder även 22-tums aero-hjul eller 23-tums tvåfärgade hjul som tillval.

BMW XM 2023: priser och egenskaper
BMW XM 2023: priser och egenskaper

Överraskande nog är interiören lika galen som exteriören. Med standard Merino-läderklädsel, djupa mattor och valfri Merino Vintage Coffee kohud, utstrålar interiören kvalitet och gammaldags lyx. Den böjda BMW iDrive8-skärmen är inramad i matt kolfiber, och vi älskar M Lounge-bakrutan och den skulpturala innertaket med pulserande glasfiberlysdioder som en Rolls Royce .

BMW XM 2023: priser och egenskaper

Omfattande säkerhetspaket

BMW hävdar att dess senaste XM har den mest omfattande listan över förarassistanssystem som finns i en modern Bimmer. Den har frontkollisionsvarning, filbytesvarning (med servostyrning), undanflyktshjälp, ett informationssystem för hastighetsbegränsningar och en omkörningsförbudsindikator. Tillvalet Driving Assistant Professional-paketet lägger till bland annat aktiv farthållare, ett system för styrning och filskifte, en hastighetsbegränsningsassistent och aktiv navigering.

BMW XM 2023: priser och egenskaper

BMW XM 2023 inträde MSRP

BMW XM 2023 börjar på 159 995 euro (inkl. 995 euro överföringskostnader). Hotrod XM Label Red erbjuds från 185 000 euro. Produktionen kommer att påbörjas i slutet av 2022 vid BMW-fabriken i Spartanburg, South Carolina, med första leveranser i början av 2023.