BMW X5 2023: priser och egenskaper

Det finns många erbjudanden i den mellanstora lyx-SUV-klassen, varav de flesta är bra, men bmw X5 2023 har en blandning av prestanda och förfining som många crossovers saknar. En del av anledningen till X5:s stora attraktionskraft är dess drivlina trio, som börjar med en mjukt löpande, turboladdad raksexa på 335 hästkrafter.

BMW X5 2023: priser och egenskaper

En V8 dubbelturbomotor ger den nödvändiga kraften med 523 hk, och ett miljövänligt plug-in hybridsystem möjliggör en räckvidd på upp till 30 mil i elektriskt läge. sådana konkurrenter Genesis GV80 och den Mercedes Benz GLE-klass kanske överträffar X5 när det gäller elegans, men BMW:s vackra, väldesignade kabin ger fortfarande en stark premiumkänsla. Plus, X5:s hantering är charmigare än något av dessa alternativ, om inte riktigt lika sportig som BMW från senare historia som vi sörjer.

BMW X5 2023: priser och egenskaper

Älskare kanske hittar ett riktigt kraftpaket som det Porsche föredrar Cayenne, men den snabba och välrundade X5 är i toppen av sin klass tack vare sin övergripande kvalitet.

Vad är nytt för 2023?

Det valfria premiumpaketet för X5 inkluderar nu en trådlös smartphoneladdare men ingen gestkontroll för iDrive infotainmentsystem. Detsamma gäller för Executive-paketet, som inte heller kräver geststyrning. Chic valfri Vernasca-läderklädsel har utgått, liksom BMW:s djurfria syntetiska SensaTec-läder, som har ersatts av det nya veganska syntetläderalternativet Sensafin.

BMW X5 2023: priser och egenskaper
BMW X5 2023: priser och egenskaper

Vi älskar ekonomi nästan lika mycket som prestanda, och det är därför xDrive40i är vår X5 att välja på. Med en acceleration 0-100 km/h på bara 4,8 sekunder erbjuder den accelerationen av en sportsedan, har fyrhjulsdrift och är ett riktigt fynd i denna dyra klass. Premiumpaketet med head-up display, fyrazons automatisk luftkonditionering, fjärrstyrd motorstart och Harman/Kardon stereosystem rekommenderas.

motor, transmission och prestanda

2023 X5 kommer att erbjudas med en av tre olika drivlinor, var och en kopplad till en annan modell. X5, betecknad sDrive40i eller xDrive40i, drivs av en turboladdad sexcylindrig radmotor med 335 hk. Laddhybriden xDrive45e har en turboladdad raksexa och en elmotor som tillsammans ger 389 hk. På vår testbana accelererade X5 till 100 km/h på bara 4,7 sekunder. (Vi testade även 40i – den gjorde 60 km/h på 4,8 sekunder). M50i, med sin 523 hk V8 dubbelturbo, accelererar från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder.

BMW X5 2023: priser och egenskaper
BMW X5 2023: priser och egenskaper

Alla tre motorerna är kopplade till en åttastegad automatlåda, och ingen av dem kommer att svika föraren i praktiskt taget alla körsituationer. X5:s raffinerade körning och stabila hantering är en stor förbättring jämfört med föregångaren, liksom styrningen, som känns mer direkt men ändå inte riktigt är vad vi skulle kalla sportig. Här är det Audi Q7 fortfarande överlägsen X5, men det är ett jämnt spel. När du styr in X5:an i en snabb kurva håller den tillförlitligt kursen och belönar föraren med en förutsägbarhet som GLE-klassen saknar. Och om du behöver bogsera ett fordon, vet att X5:s maximala dragkapacitet är inte mindre än 7200 pund, oavsett motor.

✓ Du kan också kontrollera:

Räckvidd, laddning och batteritid

xDrive45e kommer som standard med ett 24,0 kWh batteri, vilket BMW säger räcker för upp till 30 mils ren eldrift. X5 kan gå upp till 84 mph på batteriet utan att använda bensinmotorn. Batteripaketet kan laddas hemma med 110 eller 220 volts uttag eller på offentliga laddstationer.

BMW X5 2023: priser och egenskaper
BMW X5 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

Med den raka sexan är X5 lika ekonomisk som den fyrcylindriga versionen av GLE-klassen och något mer ekonomisk än den fyrcylindriga Q7, enligt EPA. Med V8 sjunker EPA-värdena drastiskt. Men i våra verkliga motorvägsbränsleförbrukningstester överträffade bara 40i sin motorvägssiffra på 28 mpg, medan M50i klarade 20 mpg, 2 mpg mindre än förväntat. Plug-in hybrid 45e uppnådde 46 mpg på enbart batteri och 26 mpg totalt. För mer information om X5 bränsleekonomi, besök EPA:s webbplats.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

BMW X5 2023: priser och egenskaper
BMW X5 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Det invändiga utrymmet är generöst i både första och andra sätena för vuxna, med X5:s valfria stolar på tredje raden endast avsedda för barn. I interiören kan de åkande förvänta sig material av hög kvalitet, många laddningsstationer för enheter och – beroende på vald utrustning – ett stort antal lyxiga utrustningsfunktioner. Elektriskt justerbara framsäten med förarminne är standardutrustning. Alla modeller har en elektriskt justerbar rattstång, uppvärmda framsäten, panoramasoltak, dubbelzons automatisk klimatanläggning, eldriven baklucka, vindrutetorkare med regnsensorer och individuellt justerbar omgivande belysning.

BMW X5 2023: priser och egenskaper

Massagestolar, fjärrstart, mjukstängande dörrar, akustiska glasrutor, instrumentbräda i läder och uppvärmda armstöd och ratt gör att X5 ser ut som en lyxsuv av högsta klass, men de kostar också mycket pengar. På tal om dyra extrafunktioner, ett surroundljudsystem från Bowers & Wilkins med diamond dome diskanthögtalare kan eftermonteras om så önskas.

BMW X5 2023: priser och egenskaper

X5 erbjuder gott om lagringsutrymme. Med hjälp av baksätena kunde vi stuva in 11 av våra handbagage bakom den andra sätesraden. Med nedfällda baksäten, som kan manövreras från sidan eller baksidan av suven, fick vi plats med 26 resväskor. GLE kunde hänga med X5 i detta test, men baksätena är inte så lätta att stuva undan.

BMW X5 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Två 12,3-tumsskärmar ger den annars enkla cockpiten ett modernt utseende. Den ena fungerar som en digital display – en funktion som blir allt vanligare bland lyxbilstillverkare – medan den andra ger tillgång till infotainmentsystemet med den senaste versionen av programvaran BMW iDrive. Den manövreras via pekskärmen eller vridkontrollen i mittkonsolen. Apple CarPlay och Android bil är standard ombord.

BMW X5 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

BMW erbjuder grundläggande förarassistansfunktioner som automatisk nödbromsning som standard, medan mer avancerade funktioner som halvautonomt körläge finns som tillval. För mer information om X5 krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Automatisk nödbromsning med fotgängardetektering som standard
  • Standard enhet för spårvakansdetektering
  • Dödavinkelövervakning som standard med korstrafikvarning bak

garanti och underhåll

BMW erbjuder sina främsta konkurrenter Mercedes-Benz och Audi erbjuder liknande garantier men med gratis planerat underhåll i tre år eller 36 000 miles för att försköna affären. Volvoköpare får också en sådan förmån under Buick Enclave Ger en längre garanti på drivlinan.

  • 4 års eller 50 000 mil begränsad garanti
  • Drivlinans garanti är 4 år eller 50 000 miles.
  • Kostnadsfritt planerat underhåll täcks i 3 år eller 36 000 miles.

Det rekommenderade försäljningspriset för BMW X5 2023 xDrive45e är 81 695 euro.