BMW iX 2023: priser och egenskaper

En titt på den elektrifierade framtiden för bmw är SUV iX 2023. Den är lika rymlig och praktisk som den populära X5, men med ett modernt utseende. Två elmotorer ger fyrhjulsdrift och mer än tillräckligt med kraft – 516 hk för xDrive50 och hela 610 hk för M60 – medan ett stort batteripaket ger tillräckligt med juice för en beräknad räckvidd på över 300 miles per laddning.

BMW iX 2023: priser och egenskaper

iX:s rymliga interiör är fodrad med rika material och har en chic, futuristisk design; en stor digital instrumentbräda visar framtiden för BMW iDrive infotainmentsystem och styrs via en cool, genomskinlig vridknapp i mittkonsolen.

iX har vad som krävs för att konkurrera med sådana etablerade elbilskonkurrenter Audi e-tron och Tesla Model X att tävla och borde hålla sig mot nykomlingar som Fisker Ocean och Rivian R1S.

BMW iX 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt för 2023?

År 2023 kommer den högpresterande M60-modellen med en helelektrisk drivning på 610 hk och en räckvidd på upp till 400 mil att läggas till utbudet. Den är utrustad med luftfjädring för sportig körning. På andra håll kombinerades de individuella paketen Convenience, Dynamic Handling och Luxury till ett stort paket och såldes som Ultimate-paketet.

BMW iX 2023: priser och egenskaper

Den kraftfulla M60-modellen kostar ett betydande påslag jämfört med xDrive50-utrustningen. Även om M60 kan åka 290 miles på en enda laddning, skulle vi fortfarande gå med xDrive50 eftersom den erbjuder samma räckvidd för betydligt mindre pengar.

EV-motor, prestanda och körbarhet

iX erbjuds i två versioner. Den första är xDrive50, som drivs av två elmotorer som tillsammans ger 516 hk; Fyrhjulsdrift är standard. I vårt test accelererade iX xDrive50 till 100 km/h på bara 4,0 sekunder. Den högpresterande varianten som heter M60 har hela 610 hk, vilket accelererar mellanklassens SUV till 100 km/h på bara 3,2 sekunder. Justerbar luftfjädring och bakhjulsstyrning är tillval på instegsnivån xDrive 50 och standard på M60. Under vår första provkörning med xDrive 50 kunde vi övertyga oss själva om den rika prestandan, den häpnadsväckande bränsleeffektiviteten, den smidiga hanteringen och det smidiga körbeteendet.

BMW iX 2023: priser och egenskaper
BMW iX 2023: priser och egenskaper

Räckvidd, laddning och batteritid

iX har ett stort 105,2 kWh batteripaket som, enligt EPA, tillåter en räckvidd på upp till 324 miles per laddning. När vi testade iX i vårt förbrukningstest i 75 km/h på Autobahn blev vi överraskade av dess räckvidd.

✓ Du kan också kontrollera:

Normalt faller en elbils totala räckvidd på motorvägen snabbt, och resultatet är en bråkdel av den beräknade totala räckvidden, men iX uppnådde imponerande 290 mils räckvidd i vårt test. Den 610-hästars M60 vi körde för samma test uppnådde också en räckvidd på 290 mil. iX är utrustad med en DC-snabbladdningsfunktion som standard och kan laddas från 10 procent till 80 procent på bara 35 minuter i ett 200 kW-uttag. BMW har samarbetat med EVgo för att förse iX-förare med ett nätverk av offentliga laddstationer. Däremot kan SUV:n även laddas på andra vanliga nätverk och på en nivå 2-laddstation hemma.

BMW iX 2023: priser och egenskaper
BMW iX 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPGe i praktiken

EPA uppskattar att den mest effektiva iX-modellen med de vanliga 20-tumshjulen uppnår 86 mpg stadskörning och 87 mpg på motorvägen. Med ett av de större hjuluppsättningarna på iX sjunker dessa siffror, men bara något. På vår testrutt i 75 km/h på Autobahn använde iX bara 81 MPGe men hade en utmärkt räckvidd på 290 miles. Besök EPA:s webbplats för mer information om iX bränsleekonomi.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

BMW iX 2023: priser och egenskaper
BMW iX 2023: priser och egenskaper
BMW iX 2023: priser och egenskaper

Interiör, komfort och lastning

Bimmer SUV är ungefär samma storlek som Bimmers mellanstora X5 och X6 crossovers, och passagerar- och lastutrymmet liknar också dessa modeller. Inredningen i iX är elegant och modern på samma gång, med många högteknologiska element som ett stort, svängt pekskärmsinstrument och en sexkantig ratt. Som tillval erbjuder BMW ett stort panoramasoltak med elektrokrom skuggning – en speciell egenskap som bara ett fåtal fordon har. De elektriskt justerbara framstolarna är också uppvärmda och har integrerade högtalare för iX:s stereosystem. Sätena är klädda med läderimitation eller äkta läder och BMW erbjuder även textilsäten av mikrofiber som kallas Loft som tillval.

BMW iX 2023: priser och egenskaper
BMW iX 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

BMW använder iX SUV och i4 sedan som startplatta för nästa generations infotainmentgränssnitt, som företaget kallar iDrive 8. Programvaran tillåter anpassning av menyer och grafik samt en röststyrd assistent. En stor 14,9-tums infotainmentskärm i kombination med ett 12,3-tums digitalt instrumentpanel bildar iX:s tekniskt sofistikerade instrumentpanel. Apple CarPlay och Android bil finns ombord som standard, och BMW erbjuder även en Wi-Fi-hotspot med 5G mobilanslutning. Ett Harman/Kardon-ljudsystem med 18 högtalare är standard, med ett Bowers & Wilkins-system med 30 högtalare tillgängligt som tillval.

BMW iX 2023: priser och egenskaper
BMW iX 2023: priser och egenskaper

säkerhet och förarassistans

BMW erbjuder en mängd olika förarassistanssystem som standard i iX, inklusive parkeringssensorer, autonom nödbromsning, automatisk helljus och filbytesvarning. För mer information om iX krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar

  • Automatisk nödbromsning med fotgängardetektering som standard
  • Lane Departure Warning med Lane Departure Warning som standard
  • Adaptiv farthållare som tillval med halvautonomt körläge
BMW iX 2023: priser och egenskaper

garanti och underhåll

iX levereras som standard med samma garantiskydd som BMW:s andra elektrifierade modell, i4 sedan, vilket innebär en grundgaranti på fyra år eller 50 000 miles och mer generöst skydd för elfordonets komponenter. Alla nya BMW:ar kommer också med en treårig gratis underhållsplan.

  • Fyra års eller 50 000 mil begränsad garanti
  • Drivlinans garanti är fyra år eller 50 000 miles.
  • Åtta års eller 100 000 mils EV-komponentgaranti
  • Gratis underhåll i tre år eller 36 000 miles

Det rekommenderade försäljningspriset för BMW iX 2023 xDrive50 är 84 195/104 020 euro.