BMW i4 2024: Interiör, motor och modifieringar

BMW i4 är instegsmodellen i BMW:s modellprogram. Den introducerades med modellåret 2022 och anlände till återförsäljarna i början av förra året. Senare samma år fick den en uppdatering för modellåret 2023 och nu har den fått ytterligare en uppdatering för modellåret 2024. Här är allt vi vet om BMW i4 2024. Det är viktigt att notera att vissa detaljer och bilder i den här artikeln är för det nuvarande modellåret och all efterföljande information kommer att uppdateras i enlighet med detta.

Utformning

BMW i4 är väl mottagen av köpare runt om i världen, och eftersom den är ny har designen på den tyska elektriska sedanen inte ändrats i år. Uppdateringen av modellen MY2024 innebär inte heller några nya färg- eller stylingpaket.

Efter en rad SUV-bilar med dubbla volymer och iögonfallande design har i4:s låga, trihedralformade design en desinficerande effekt på betraktarens öga: i4 ser både traditionell och futuristisk ut. I fronten finns den senaste versionen av BMW:s kylargrill i svart glans. Det finns ett nedre luftintag för batterikylning och vertikala öppningar på stötfångarens sidor för bromskylning. De eleganta full-LED-strålkastarna är standard.

BMW i4 2024 är utrustad med 18-tumshjul som standard, 19- och 20-tumshjul finns som standard eller tillval beroende på utrustningsvariant. Observera att de större hjulen påverkar fordonets räckvidd, vilket beskrivs i avsnittet Tekniska data.

Dörrhandtagen på BMW i4 är i linje med karossen, men kan inte vara infällda. Fönsterlinjen övergår mjukt i Hofmeisters svepning och taket lutar mjukt bakåt som en coupé. Bakljusen är extremt smala och eftersom det inte finns något behov av ett avgassystem har BMW optimerat den bakre stötfångaren aerodynamiskt.

Den bakre stötfångaren på båda versionerna har en diffusor och skarpt skurna vertikala aerodynamiska lameller på sidorna. Den främre stötfångaren på M50 har den karakteristiska U-formen och ytterligare luftintag på sidorna för bromskylning och förblir oförändrad i modelluppdateringen för modellåret 2024.

Grillen och de vertikala luftintagen är lackerade i Cerium Grey. Fönsteromfattningarna på i4 M50 är lackerade i M High Gloss Shadowline som standard, medan resten av modellserien är lackerad i High Gloss Black. Den bakre stötfångaren har ett mycket aggressivt utseende och bakluckan har en spoiler.


Interiör och funktioner

BMW Group har inte meddelat några förändringar för interiören i BMW i4 2024, vilket kan betyda att allt i interiören förblir detsamma som i föregångaren. Interiören motsvarar fordonets sportiga, atletiska karaktär och innehåller många förarorienterade element. I vilket fall som helst ser vi inget stort behov av förändring här.

BMW iDrive 8

i4 har en fristående böjd display som kombinerar två skärmar – en 12,3-tums digital instrumentgrupp och en 14,9-tums infotainmentskärm – och som kan lutas mot föraren. Skärmarna är integrerade i den senaste generationen av BMW iDrive 8-programvaran. Android Auto och Apple CarPlay finns också tillgängliga.

BMW Personal Assistant kommunicerar via intuitiv grafik. Samtidigt gör funktionen Natural Dialogue det möjligt för föraren och passageraren att kommunicera med BMW i4 via tal, gester och blickar i olika kombinationer.

En mängd olika fysiska kontroller

Som standard är i4 utrustad med sportstolar och sportratt. BMW har inte avstått från fysiska kontroller och det finns ett betydande antal knappar i interiören. Start-stopp-knappen är placerad i mittkonsolen, där även vridomkopplaren för iDrive och knapparna för elektronisk parkeringsbroms, körlägen, traction control, automatisk start-stopp, kameror och parkeringssensorer är placerade. Sekundära reglage för musik och klimatanläggning finns under klimatanläggningens mittlucka.

Det finns också ett 23-tums panoramasoltak, omgivande belysning med pulserande funktion och ett standardljudsystem med 10 högtalare och 205-wattsförstärkare. Ett Harman Kardon-ljudsystem med 16 högtalare och en 464-watts förstärkare finns som tillval.

Det akustiska bidraget av Hans Zimmer

Hans Zimmer har också utvecklat artificiella ljud för BMW i4 för att varna fotgängare och andra trafikanter. Ljudet kan ändras via infotainmentsystemet och är olika i körlägena “Comfort” och “Sport”. M50 har ett unikt, energiskt ljud som harmonierar med den prestandainriktade drivlinan. I samarbete med Hans Zimmer har BMW finjusterat ljudet med yttersta precision: Enligt märket kan det autentiska ljudet redan höras med ett lätt tryck på gaspedalen.

Stöd för 5G och eSim

i4 och iX är de första BMW-bilarna som stöder 5G med eSim. Användare kan lägga till eSim till sitt befintliga mobilabonnemang och använda elbilens 5G-antenn för att aktivera en Wi-Fi-hotspot i fordonet. Dessutom har den amerikanska telekomjätten T-Mobile lanserat en särskild eSim-plan som heter Magenta Drive för BMW. eSim-kortet är kopplat till BMW-kundens användar-ID och är därför tillgängligt varje gång användaren loggar in på sitt konto.

Vilka är fördelarna för användaren? Jo, de kan strömma sina favoritlåtar eller filmer från sina favoritplattformar som Spotify eller YouTube och få tillgång till ett brett utbud av onlineinformation med sömlösa 5G-hastigheter.


Euro NCAP säkerhetsbetyg

BMW-fordon får normalt Euro NCAP:s högsta betyg på 5 stjärnor, men BMW i4 är ett undantag. Den fick fyra stjärnor i säkerhetstesterna. Den eldrivna coupén med fyra dörrar fick 87 procent för skydd av vuxna och barn, men bara 71 procent för trafikanternas sårbarhet.

Det genomsnittliga säkerhetsbetyget på 64 procent hade störst inverkan på i4:s Euro NCAP-betyg. Enligt den slutliga rapporten klarar sig bilen inte så bra i filhållning, där den bara får 1,8 poäng av maximalt 4. i4:s filhållningsassistent, som aktiveras från en hastighet av 70 km/h, fungerar bra och återför bilen till sin fil normalt, men bara måttligt bra i nödsituationer.

Vid en autonom nödbromsning mellan två bilar fick i4 3,8 poäng av maximalt 6 poäng. Den främre kollisionsvarningen med bromsintervention, som fungerar vid 5 km/h, är i behov av förbättring. Avsaknaden av passagerarvarning på förarplatsen och i baksätet påverkade också säkerhetssystemets betyg och därmed stjärnbetyget.


Tekniska data

Kraft

BMW i4 2024 kommer att finnas tillgänglig i en ny variant, xDrive40, utöver de tre varianterna av den tidigare modellen. Som namnet antyder är xDrive40 en fyrhjulsdriven variant med två motorer på varje sida. Den dubbla drivlinan ger 396 hk och ett vridmoment på 443 lb-ft, vilket möjliggör acceleration från 0 till 100 km/h på bara 4,9 sekunder.

När det gäller de övertagna varianterna är eDrive35 och eDrive40 bakhjulsdrivna versioner med en motor, medan M50 är en fyrhjulsdriven variant med två motorer. i4-motorn i eDrive35 ger 282 hk och ett vridmoment på 295 lb-ft (preliminär siffra). Accelerationen till 100 km/h tar 5,8 sekunder i grundversionen.

i4 eDrive40 har en kraftfullare motor med 335 hk och ett vridmoment på 317 lb-ft. Den accelererar från 0 till 100 km/h på 5,5 sekunder och når en topphastighet på 118 km/h. Denna variant är som standard utrustad med självutjämnande luftfjädring på bakaxeln, vilket enligt BMW avsevärt minskar karossrullning och krängning.

i4 M50 riktar sig till entusiaster som kan spendera de extra pengarna för mer kraft. De två motorerna levererar 469 hk och ett vridmoment på 538 lb-ft. I körläget Sport kan föraren öka den kombinerade effekten på 67 hk och 48 Nm med mer än tio sekunder till 536 hk och 586 Nm. En bränslemätare i instrumentgruppen visar hur mycket och hur länge den överladdade effekten är tillgänglig. M50 accelererar till 100 km/h på bara 3,7 sekunder och når en topphastighet på 140 km/h.

Växellådan i i4 M50 överför vridmomentet till framhjulen endast när körförhållandena kräver mer grepp. M50 har också Adaptive M-fjädring som standard för dynamisk hantering. Precis som i4 eDrive40 har i4 M50 nivåreglerad luftfjädring bak som standard.

Område

i4 xDrive40 har ett batteripaket på 80,7 kWh, vilket BMW räknar med ska ge en räckvidd på 307 miles (med 18-tumshjul) eller 282 miles (med 19-tumshjul). EPA har ännu inte publicerat sina uppskattningar.

i4 eDrive35 har ett batteripaket på 66 kWh, medan i4 eDrive40 och i4 M50 har ett batteripaket på 81,5 kWh. För modellåret 2023 är EPA-räckvidden för dessa varianter 256 miles, 301 miles (med 18-tumshjul) och 271 miles (med 19-tumshjul)/227 miles (med 20-tumshjul).

Återladdning

Den maximala AC-laddningseffekten på 11 kW är densamma för alla i4-varianter. BMW Group har inte avslöjat hur lång tid det tar att ladda batteriet i 66 kWh eDrive35 med 11 kW AC-laddaren, men batteriet i de andra två 81,5 kWh-varianterna kan laddas fullt på 8,25 timmar med samma laddare.

Varianten eDrive35 stöder en DC-laddningseffekt på upp till 180 kW; vid denna effekt kan kunderna förvänta sig en laddningstid på 10 till 80 % på 32 minuter enligt inledande tester. Varianterna eDrive40 och M50 stöder en något högre maximal DC-laddningseffekt på 200 kW. Att ladda batteripaketet från 10 till 80 procent SoC med DC tar 31 minuter.

Den nya xDrive40-varianten har stöd för en ännu högre laddningseffekt på 205 kW. BMW Group har ännu inte meddelat hur lång tid det tar att ladda ett 80,7 kWh-batteripaket med en DC-snabbladdare. Vi förväntar oss dock inte någon betydande skillnad i DC-snabbladdningstiderna för de varianter som nämns ovan.

Tyngdpunkten är lägre än i 3-serien.

BMW i4 bygger på samma plattform som iX, en modifierad version av BMW Cluster Architecture (CLAR). Med batterimodulen placerad mellan axlarna är tyngdpunkten för eDrive40-varianten 2,1 centimeter lägre än för BMW 3-serie Sedan. Den lägre tyngdpunkten förbättrar köregenskaperna och körkvaliteten avsevärt. I M50-varianten är tyngdpunkten 1,3 centimeter lägre än i bensindrivna Sedan.

Tekniska data för BMW i4i4 eDrive35i4 eDrive40i4 xDrive40i4 m50
Längd188,5 tum188,5 tum188,5 tum188,5 tum
Bredd (utan spegel)72,9 tum72,9 tum72,9 tum72,9 tum
Höjd56,8 tum57,0 tum57,0 tum57,0 tum
Hjulbas112,4 tum112,4 tum112,4 tum112,4 tum
HandlingSingel (RWD)Enkel (RWD)Två motorer (AWD)Två motorer (AWD)
Kraft282 HK.335 HK.396 HK.536 HK.
Vridmoment295 lb-ft.317 lb-ft.443 lb-ft.586 lb-ft.
Batteri (nettokapacitet)66 kWh81,5 kWh80,7 kWh81,5 kWh
Maximal räckvidd256 mil.301 mil.307 mil.271 mil.
0-60 km/h5,8 sekunder.5,5 sekunder.4,9 sekunder.3,7 sekunder.

Specifikationer för BMW i4 från 2024 (förväntat)


BMW i4 pris och lanseringsdatum

Priserna för BMW i4 xDrive40 börjar på 61 600 euro år 2024. Leveranserna till kunderna inleds under tredje kvartalet 2023.


Volvogrupp-a.se säger

Tesla Model 3 må leda segmentet för mellanstora bilar, men i4 visar att den har vad som krävs för att konkurrera på egna meriter. Vi tycker att Bimmer imponerar, särskilt när det gäller de viktiga aspekter som verkligen spelar roll för ett köpbeslut, såsom byggkvalitet, kördynamik, praktiska egenskaper och interiörkvalitet. Den tyska bilen är överlag den bättre produkten och har allt som gör en elbil till ett pålitligt vardagsfordon för alla hushåll. Det kommer dock bara att vara möjligt att utmana Tesla Model 3 2024 om tyskarna tillverkar lokalt och ytterligare anpassar i4 till de amerikanska kundernas behov.

Foton och källa: BMW AG.

Volvogrupp-a
Lägg till en kommentar