Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Prestanda lyxsuvar som det Audi SQ5 2023 och SQ5 2023 Sportback erbjuder ett enkelt sätt att fira dina bilälskande rötter när din livsstil utvecklas mot vuxenlivets mer traditionella egenskaper. SQ5, som i huvudsak är en soppad version av den vanliga SUV:n Q5, bär en snyggare garderob och har en överladdad V-6-motor under huven som ger hela 354 hästkrafter.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Dess chassi har justerats för en sportigare åktur, men rivaler gillar BMW X3 M, den Porsche Macan och Mercedes-AMG GLC-klass driver denna prestanda-SUV-formel ytterligare med skarpare hantering och starkare acceleration. Om du vill njuta av en slingrande väg medan barnen sover i baksätet är SQ5, med sin plyschhantering, förmodligen rätt val. Inuti siktar Audi på maximal effekt med en mängd teknik och lyxiga funktioner, inklusive en tillgänglig digital display, premiumläder och populära förarassistansfunktioner.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt för 2023?

Adaptiv farthållare är standard på alla SQ5-modeller från i år, och mellannivån Premium Plus trimnivå har nu en Bang & Olufsen stereo. Chronos Grey är en ny exteriörfärg för SQ5, som ersätter förra årets Quantum Grey-färg.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Vi skulle gå för Premium Plus-trimmet, men vi låter dig bestämma om den vanliga SQ5 med fyrkantig bak eller SQ5 Sportback med halvkombi är rätt för dig. Denna medelstora modell kommer med många lyxiga funktioner som standard, inklusive ett Bang & Olufsen stereosystem, uppvärmd ratt, varningssystem för filbyte och den digitala Audi Virtual Cockpit.

motor, transmission och prestanda

SQ5 gör det enkelt med en enda drivlina. Audis halsstarka V-6-turboladdare levererar bra kraft, och standard Quattro-fyrhjulsdriften ger den kraften till vägen. Denna dynamiska duo bromsas emellanåt av den åttaväxlade automatlådan, som är långsam med att växla och ibland levererar för svampiga växlingar. SQ5:ans 5,1 sekunder från noll till 100 km/h är objektivt snabba, men inte i närheten av lika snabba som GLC43:ans 4,5 sekunder. Med sin exakta, snäva styrning är det roligt att jaga SQ5 genom hörnen.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Till och med instegsmodellerna av SQ5 har en bakåtspänd fyrhjulsdrift, som kan styra upp till 85 procent av det tillgängliga vridmomentet till bakhjulen. SQ5:s hantering är förlåtande och bekväm – en komplimang i den här klassen – men lite för mjuk för aggressiv hantering. Vi misstänker att de flesta köpare i det här segmentet kommer att vara helt nöjda med SQ5:s rakhet och hantering som utplånar potthål, men kompromisslösa förare bör överväga den 10 bästa vinnande Porsche Macan.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

SQ5:s EPA-betyg för bränsleekonomi är inte särskilt imponerande, men de flesta konkurrenter har liknande siffror. SQ5 överträffade också de angivna siffrorna i vårt verkliga motorvägsbränsleekonomitest. Vårt Prestige-testfordon uppnådde en imponerande motorväg på 28 mpg över 200 miles med en konstant hastighet på 75 mph, vilket slog till och med Cadillac XT5, som inte erbjuder nästan samma prestanda som Audi. För mer information om SQ5:s bränsleekonomi, besök EPA:s webbplats.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Interiör, komfort och last

SQ5:s exteriör kan vara lite intetsägande om du inte väljer den mer attraktiva Sportback-varianten. Inuti kommer dock båda som standard med skulpterade sportstolar, och valfri quiltad läderklädsel lämnar ingen tvekan om att denna crossover är exklusiv. Uppvärmda, elektriskt justerbara framsäten är standardutrustning i varje SQ5, liksom trezonsautomatik och den praktiska, snygga designen från Audi. Andra bekvämligheter kommer till en extra kostnad och kan inkludera uppvärmda baksäten, en uppvärmd ratt, ventilerade framsäten och extra läderklädsel för första raden.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

SQ5:s 27 kubikfots lastutrymme passar samma sex handbagageboxar som Macans 18 kubikfots bagageutrymme. Kalla det ett imponerande resultat för Macan eller en besvikelse för SQ5, men hur som helst placerar det Audin i botten av sin klass när det gäller verkliga transportmöjligheter. Sportback-varianten minskar förvaringsutrymmet bakom baksätena med 3 kubikmeter (totalt 25) och plattfällt finns det 52 kubikmeter lastutrymme.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Standardinfotainmentutbudet för SQ5 inkluderar två USB-portar, tre 12-voltsuttag, Apple CarPlay och Android Auto-funktioner. De som väljer mellanutrustningsvarianten Premium Plus eller toppversionen Prestige kan njuta av premiumfunktioner som en WLAN-hotspot och den digitala displayen Virtual Cockpit från Audi. Den här uppgraderingen till instrumentpanelens display erbjuder bland annat en satellitvy av MMI-navigationssystemets vägbeskrivningar, så att föraren aldrig behöver gissa om de är på rätt spår. Det är lite av en överdrift i en värld där nästan alla har en GPS-aktiverad smartphone i fickan, men det är ett knep som ger Audi ett ben på konkurrenterna (för nu). Ytterligare USB-portar för baksätespassagerare skulle vara välkomna.

Audi SQ5 2023: priser och egenskaper
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Säkerhets- och förarassistansfunktioner

Audi erbjuder flera tekniker för att undvika kollisioner som standard i denna modell, med fler förarassistansfunktioner tillgängliga för dem som är villiga att betala för dem. För mer information om SQ5:s krocktestresultat, besök webbplatserna National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar:

  • Standard automatisk nödbroms fram och bak
  • Standard dödvinkelmonitor med bakre korstrafikvarning
  • Standard adaptiv farthållare
Audi SQ5 2023: priser och egenskaper

Garanti och underhållstäckning

Audis garantier är i linje med de flesta av sina konkurrenter, men det finns inget gratis planerat underhåll jämfört med de fem år som Jaguar F Pace erbjudanden.

  • Begränsad fyra års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är fyra år eller 50 000 miles
  • Inget gratis planerat underhåll

Rekommenderat försäljningspris är Audi SQ5 2023 – 53.995 euro.

Volvo Grupp A