Audi RS7 Sportback 2022: priser och egenskaper

I vår recension av nya Audi RS7 Sportback 2022 hittar du bilens utrustning och priser, tekniska data, ett foto på den “superladdade” liftbacken, en video från provkörningen och för tillfället en liten glimt av modellens utseende.

Bilen gjorde sin debut på bilmässan i Frankfurt 2000-19 tillsammans med Audi RS6 Avant (C8) kombi. Båda fordonen har identisk interiör och skiljer sig bara i karossen – vilket du än föredrar.

Audi RS7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Tekniska specifikationer

Under huven på Audi RS7 Sportback 2022 finns den vidareutvecklade V8 4.0 TFSI med dubbel turboladdning, vilket ökar effekten till 600 hk och 800 Nm vridmoment. Den nya motorn överträffar därmed den tidigare prestandaversionen som var utrustad med en 605 hk motor med 750 Nm vridmoment.

Bilen har förbättrad dynamisk prestanda – den accelererar till hundra på 3,6 sekunder (-0,1 sek) och toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. Köper du Dynamic eller Dynamic plus-paketet kan du nå hastigheter på upp till 280 eller 305 km/h.

Audi RS7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Den nya motorn har halvcylindrig deaktivering för låg belastning och har en enkel hybriddesign. En 16 hk startgenerator hjälper 2,5 tons liftback att accelerera under de första sekunderna efter start. Förutom acceleration aktiverar generatorn även start-stopp-systemet, vilket sparar bränsle i stadstrafiken.

Den åttastegiga automatlådan ZF, den permanenta fyrhjulsdriften med Quattro och den självlåsande Torsen-axeln säkerställer kördynamik och snabb acceleration. Nya RS7 har fyra körlägen som standard: Automatic, Comfort, Dynamic, Performance och två extrema körlägen: RS1 och RS2.

Audi RS7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Extrema körförhållanden anpassas till de individuella styrparametrarna beroende på vägytan och körförhållandena. Luftfjädringen och Dynamic Ride Control-dämparna säkerställer komfort i nya Audi RS7 Sportback.

✓ Du kan också kontrollera:

Femspakssystemet ger delad längsgående och lateral respons, medan sportläget håller fordonet på rätt spår och minskar markfrigången med 20 mm. Med en hastighet på 150 km/h säkerställer detta system att kabinen accelererar lite eller inte alls, inte vinglar i kurvor och erbjuder maximal komfort i svår terräng.

exteriör

Den andra generationen av Audi RS7 Sportback 2022 visar ett aggressivt, man kan också säga gäll exteriör. Sportbilen prunkar öppet med sina muskler. De skarpa kanterna på de präglade främre och bakre stötfångarna, enorma och massiva luftintag täckta med svart metallnät, diffusorer och präglade sidopaneler ger bilen dynamik, kraft och oefterhärmlig grace.

Det tog så lång tid för Audi-designers att kombinera grace och kraft – den sjuttonde studien imponerade med sin kamouflagedesign och hade inte så många skarpa linjer.

Audi RS7 Sportback 2022: priser och egenskaper

De flesta karossdelar är inte överförda från de tidigare modellerna: det finns en infällbar spoiler som aktiveras i 100 km/h, de ursprungliga vipppanelerna, stötfångarna och stänkskärmarna.

Nya Sportback II har bagagelucka, tak, dörrar och motorhuv ärvt från den ursprungliga Audi A7 Sportback II femdörrars. Utseendet avrundas av 22-tumshjul i originaldesign med 285/30-däck. På den mindre stressade grundversionen är däcken 275/35 R21.

bil interiör

Interiören i nya Audi RS7 2022 domineras av en stil av lyxig minimalism. Sätena och kvartspanelerna är klädda i dyrt läder, och varje sits är sytt med massagelinjer. Det finns knappt en enda knapp i interiören, eftersom tre pekskärmar står för allt.

Audi RS7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Den centrala 10,1-tumsskärmen står för multimediasystemet, medan 8,6-tumsskärmen står för klimatkontroll, sätesvärme, ventilation m.m. Den tredje skärmen är den 12,3-tums virtuella cockpiten, som har ett speciellt grafikläge på RS 7.

Interiören har en sportratt och säten med speciella sömmar, pedalkuddar i metall och distinkt dekor. Bagageutrymmet har en standardkapacitet på 535 liter men kan ökas till 1 390 liter genom att fälla andra ryggstödsraden.

Pris

Prisklassen för nya Audi RS7 Sportback quattro Tiptronic är 175 433 euro.