Audi Q6 2022: priser och egenskaper

Det som spekulativt handlades som Audi Q9 visar sig nu vara en Audi Q6 tillverkad exklusivt för Kina, som konkurrerar med bland annat Mercedes GLS och BMW X7 . Det finns inga bilder på inredningen ännu, men först tekniska data.

Vi har länge rapporterat här om en möjlig Audi Q9 2022. Nu visar det sig att den hånade Erlkönig egentligen heter Audi Q6 och är en suv som troligen är placerad ovanför Q7 :an och är motsvarande större exklusivt för Kina. Bilder på designpatentansökan visar fordonet utan kamouflage för första gången.

Audi Q6 2022: priser och egenskaper

Och som väntat ser vi en boxig SUV väldigt lik VW Teramont som säljs i Kina – i USA heter den VW Atlas – och baserad på samma plattform, Modular Transverse Toolkit (MQB). 

Detta gör det också tydligt att denna nykomling inte har något gemensamt med den rent elektriska Q6 e-Tron som annonserats för Europa, varken när det gäller storlek eller teknik . Istället symboliseras designen: den starka varumärkesidentitet som efterfrågas i Kina av en stor enrams kylargrill flankerad av smala strålkastare.

✓ Du kan också kontrollera:

PRIS & TEKNISKA SPECIFIKATIONER

Interiören i Audi Q6 (2022) ska erbjuda ett liknande utrymme som konkurrenterna som BMW X7 eller Mercedes GLS och har som tillval fyra individuella säten bak. Motsvarande bilder finns inte ännu. Standard är tre stolsrader med sju sittplatser. 

Alla som förväntade sig stora motorer med sex eller fler cylindrar med tanke på SUV:ns storlek och klassificering kommer att bli besvikna med tanke på de tekniska data som var kända i mars 2022.

Audi Q6 2022: priser och egenskaper

Nykomlingen från Fjärran Östern drivs till en början av en 2,0-liters fyrcylindrig turbobensinmotor med 265 hk (195 kW) eller 231 hk (170 kW), som sätter sin kraft på vägen via fyrhjulsdriften Quattro och alltså alla fyra hjulen tar med. 

Toppfarten är 207 km/h. MQB skulle erbjuda möjligheten att lägga till en VR6 till motorprogrammet för Audi Q6 (2022). Men det är lika lite att förvänta sig som en laddhybriddrift. Ett pris för Audi Q6 (2022) är ännu inte känt, och en marknadslansering i Europa är förmodligen uteslutet.