Audi Q5 2024: Priser och funktioner

Audi Q5, den tyska biltillverkarens mest sålda modell i världen, går in i sin tredje generation. Som en del av elektrifieringen av fordonsutbudet kommer Audi Q5 Hybrid 2024 att vara en viktig del av den nya familjen.

Audi Q5 2024: Priser och funktioner

Design och inredning

Den tredje generationen av Audi Q5 skulle medföra betydligt fler designförändringar än den andra generationens modell. Proportionerna skulle vara mycket lika, men framsidan och baksidan av den uppdaterade SUV: n skulle se mer slående ut.

En kortare, åttkantig singleframe, smalare strålkastare med tekniskt utseende, ett högre nedre luftintag och luftintag på sidorna ger Audi Q5 2024 en ny, självsäker karaktär i fronten. Baktill får nya Q5 ett tydligare utseende med betydligt smalare bakljus och ett smalt ljusband mellan dem för att betona SUV:ens bredd, samt en nydesignad kylargrill.

Audi testar nästa generations Q5, inklusive nästa generations Q5 Hybrid, med det slutliga utseendet, inklusive strålkastare och bakljus, avsedda för produktion, visar nya spionfoton. Dessa bilder visar testfordon med olika avgassystem, vilket tyder på att företaget testar olika konfigurationer som kommer att erbjudas vid lanseringen.

Audi Q5 2024: Priser och funktioner

I interiören kan Audis designers ytterligare minska antalet fysiska reglage och öka digitaliseringsnivån. Förvänta dig ett nytt infotainmentsystem med pekskärm och en mängd nya/förbättrade anslutningsfunktioner.

En spionbild av interiören visar Audi Q5 för modellåret 2024 med ratten från nästa generation Audi Q4 e-tron. Den är tillplattad upptill och nedtill och anpassad i design och arrangemang till instrumentklustret. De nya ekrarna ger ratten ett modernare och mer högkvalitativt utseende än den nuvarande modellen. Standardratten kan dock också vara rund. Samma bild visar en stor, fristående pekskärm i instrumentpanelen, som också kommer att synas i den kommande SUV:en Audi Q6 e-tron.

Autonom körning nivå 2/nivå 2+

En förbättrad version av MLB-plattformen kommer att göra det möjligt för Audi Q5 att stödja nivå 2 autonoma körfunktioner. Vi förväntar oss att listan inkluderar avancerade förarassistanssystem (ADAS) såsom filbytesvarning, radarbaserad dynamisk farthållare, autonom nödbromsning, trafikskyltigenkänning, satellitbaserad hastighetskontroll i kurvor etc. Körning kräver händerna på ratten och förarens fulla uppmärksamhet och bör inte missförstås som helt autonom körning.

Audi Q5 Sportback 2024

Kort efter Audi Q5 2024 kommer den helt nydesignade Audi Q5 Sportback 2024 att lanseras. Sportbacken kommer att ha samma nya, dynamiska och uppdaterade exteriördesign som skiljer den från de kompakta lyxiga SUV-coupéerna på marknaden.

Audi Q5 2024: Priser och funktioner

Sportback-versionen riktar sig till yngre köpare med sin eleganta, coupé-liknande design. Bakrutan är brant neddragen, vilket ger bilen ett dynamiskt utseende. Q5 Sportback 2024 ska också särskiljas från den vanliga Q5 2024 genom exklusiva stötfångare och hjul. Den kommer endast att finnas tillgänglig i dyrare utrustningsnivåer med omfattande standardutrustning.

Plattform och funktioner

MLB-Evo

Audi Q5 2024 sägs vara baserad på en uppgraderad version av den nuvarande modellens MLB-evo-plattform. Bland andra förbättringar sägs den uppdaterade plattformen erbjuda stöd för fyrhjulsstyrning (bakhjulsstyrning). Vid låga hastigheter svänger bakhjulen i motsatt riktning och minskar vändcirkeln; vid höga hastigheter svänger bakhjulen i samma riktning som framhjulen och ger mer stabilitet.

Audi Q5 2024: Priser och funktioner

Utrymme

Det finns misstankar om att Audi planerar att förlänga hjulbasen på Q5. Detta för att ge bakre passagerare mer benutrymme. För närvarande är Q5 184,3/184,6 tum lång och har en hjulbas på 111,0 tum. Benutrymmet bak är 38,0 tum.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Den bästa motorn från Audi?

Som en del av sin Vorsprung 2030-strategi arbetar Audi med introduktionen av sin senaste generation av förbränningsmotorer. I juni 2021 meddelade VD Markus Düsmann vid en klimatkonferens i Berlin att ”Audis senaste förbränningsmotor kommer att vara den bästa vi någonsin har utvecklat”. Nästa generations Q5 förväntas få den senaste generationens motorer. De flesta bensin- och dieselmotorerna i nästa generations Q5 kommer att vara 48-volts mildhybrider.

✓ Du kan också kontrollera:

Ауди SQ5 2024

Enligt rykten kommer nya SQ5 att bli mindre i nästa generation och förlora sin V6. Istället för 3,0-liters V6 TDI kommer en fyrcylindrig TDI att användas. Med den större elmotorn kommer toppeffekten dock att öka till 272 kW (365 hk). Sprinten från 0 till 100 km/h ska ske på cirka 4,7 sekunder, vilket skulle vara en avsevärd förbättring jämfört med de 5,1 sekunder som SQ5 V6 TDI med 251 kW (336 hk) klarar.

Audi Q5 2024: Priser och funktioner

Audi Q5 Plug-in Hybrid från modellår 2024

Audi förväntas erbjuda en 2.0-liters bensinmotor med ett plug-in hybridsystem. Den nuvarande modellen har en räckvidd på endast 62 km i WLTP-cykeln och ännu mindre, endast 23 miles i EPA-testförfarandet. För nästa generation Q5 PHEV skulle Audi kunna sikta på en WLTP-räckvidd på nästan 100 km/62 miles och en EPA-räckvidd på 35-40 km. Företaget skulle kunna uppnå denna betydande förbättring av den elektriska räckvidden med ett större batteripaket.

Motorerna i nästa generations Audi Q5, inklusive mildhybrid- och plug-in hybridvarianterna, kommer att vara mer effektiva och miljövänliga. De förväntas vara framtidssäkrade och uppfylla Euro 7-utsläppsstandarden. Enligt en rapport från Autocar kommer den 2,0-liters EA888-motor som ska användas i plug-in-hybridvarianten att ha ett uppdaterat insprutningssystem och ett nytt partikelfilter.

Pris och publiceringsdatum

Nya Audi Q5 kan komma till återförsäljarna i EU som en 2025-modell under första halvåret 2024. Priserna förväntas börja på cirka 45 000 euro. Audi RS Q5 och nya Q5 Sportback kan lanseras under andra halvåret 2024.

Den andra generationens Q5 som för närvarande säljs har fått sin sista modelluppdatering och kommer att bli 2024-modellen i juni 2023.

Det finns inga planer på att tillverka Audi Q5 Electric i Europa.

Audi kommer inte att lansera några nya konverterade elbilar i Europa. I framtiden kommer företaget att lansera elbilsmodeller som är designade och utvecklade från grunden. På de europeiska marknaderna, där företaget har gjort stora investeringar, kommer flera specialiserade elbilar som bygger på PSA-plattformen att lanseras.

Den helt eldrivna Audi Q5 e-tron kommer att finnas tillgänglig i Kina från mitten av 2022, men kommer sannolikt att förbli en landsspecifik produkt under överskådlig framtid. För europeiska kunder som letar efter en helelektrisk Q5 kan Audi Q4 e-tron eller Audi Q8 e-tron ha några av de önskade egenskaperna. Företaget kommer också att lansera Audi Q6 e-tron 2024, vilket kommer att vara en viktig marknadslansering i regionen för märket med de fyra ringarna.

Volvogrupp-a.se säger

Nya Q5, den tredje generationen av Audis bästsäljande modell i världen, kommer med största sannolikhet att bli den sista Q5 med förbränningsmotor. Allt tyder på att den kommer med nya motorer – de bästa som Audi någonsin har byggt – mer elektrifiering, ett nytt handsfree-system, förbättrad säkerhet och betydande designförändringar. Vi förväntar oss att den uppdaterade SUV:en kommer att erbjuda bättre valuta för pengarna. Hybrid- och plug-in-hybridteknik kommer inte att försvinna i första taget när reglerna blir strängare, och nästa generation Q5 kommer att vara ett bevis på det.

Foton och källa: Audi.

Volvo Grupp A