Audi Q3 2023: priser och egenskaper

De Audi Q3 2023 ser ut som en förminskad Q8, och det du tittar på är en bra indikation på vad du får. Den lilla Q erbjuder alla kännetecken för sina större Audi-syskon – den är attraktiv, modern, elegant och välbyggd – i ett kompakt paket. Fyrhjulsdrift är standard, och varje Q3 drivs av en turboladdad fyrcylindrig; basmodellen 40 har 184 hk medan 45:an drivs av 228 hästar i den högre trimnivån. Hanteringen är kvick och prestandan hyfsad – åtminstone med den kraftfullare motorn.

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Interiören i Q3 är inte lika rymlig och praktisk som den BMW X1 . Och jämfört med bilen samma Mercedes Benz GLA-klass, en annan seriös konkurrent till Q3, den lilla Audin ser ut och känns mer som en SUV. Och en SUV är vad du köper en SUV för, eller hur? Liksom båda dessa rivaler erbjuder Q3 massor av moderna tekniska funktioner, inklusive en digital display, infotainment med pekskärm och en rad förarassistanssystem. Men den bästa nyheten är att Q3 känns och kör som du förväntar dig av en Audi.

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Vad är nytt för 2023?

Alla Q3-modeller kommer att få från årsmodell 2023 LED-strålkastare som standard. Den trådlösa smartphone-laddningsplattan (tillval) har designats om men förblir på sin vanliga plats i mittkonsolen. Tre nya hjuldesigner förbättrar Q3:s exteriör, och Black Optic-paketet finns nu på Premium 40-modellen.

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Trots att den är den dyraste modellen är Premium Plus-trimmet fortfarande det bästa köpet i Q3-serien. För sitt relativt överkomliga pris kommer den med många önskvärda funktioner, inklusive en trådlös laddningsstation för smartphones, övervakning av döda vinkeln, passiv ingång med tryckknappsstart och adaptiv farthållare. Vi rekommenderar också det tidigare nämnda Tech Pack, som låser upp de coolaste tekniska funktionerna som Audi har att erbjuda. Vi skulle också välja den kraftfullare Model 45.

motor, transmission och prestanda

Q3 drivs av en turboladdad fyrcylindrig motor som ger antingen 184 eller 228 hk; i båda fallen levereras den som standard med en åttastegad automatlåda och Quattro fyrhjulsdrift. Väl bakom ratten på Q3 med den kraftfullare av de två motorerna fann vi att motorn hade gott om kraft, men vårt testfordon var inte lika snabbt som vissa konkurrenter och vi märkte en eftersläpning mellan rörelsen av vår högra fot och motorns respons (läs: turbofördröjning).

Audi Q3 2023: priser och egenskaper
Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Ändå växlade transmissionen smidigt i normal drift och reagerade mer sportigt i S-läge. Lyckligtvis absorberade fjädringen alla utom de hårdaste väggupparna. Den direkta och lätta styrningen ger Q3 en känsla av smidighet. Den lilla SUV:n rör sig också med samma elegans som sina större syskon när den navigerar längs en slingrande rutt.

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Bränsleförbrukning och MPG i praktiken

EPA uppskattar att Q3 40 kommer att få upp till 23 mpg stad och 30 mpg på motorvägen. Dessa värden liknar dem hos konkurrenterna X1 och Volvo XC40 . Q3 45 annonseras för 21 mpg city och 28 mpg motorväg, men när vi testade den på vår bränslesnåla rutt vid 75 mph på motorvägen, klarade den 31 mpg. För mer information om Q3:s bränsleekonomi, besök EPA:s webbplats.

✓ Du kan också kontrollera:

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Interiör, komfort och last

Q3:s interiör tar upp alla våra klagomål om den tidigare modellen, med en avsevärt förbättrad körställning, en användarvänlig kontrolllayout och material av högre kvalitet. Enastående standardfunktioner inkluderar ett panoramasoltak, läderklädsel, uppvärmda framsäten med åttavägsjustering och förarens svankstöd.

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Lyxigare alternativ inkluderar omgivande interiörbelysning, ett helt digitalt instrumentpanel och kontrasterande mikromocka på instrumentbrädan och dörrarna. Interiören är också rymligare än den tidigare modellen, men den saknar fortfarande benutrymme i baksätet för att vuxna ska kunna sitta bekvämt även på långa resor. Sex stycken handbagage får plats i bagageutrymmet och ytterligare 12 väskor med nedfällda baksäten. Båda är mindre än i X1, men är på nivån med Jaguar E-Pace .

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

infotainment och uppkoppling

Audi utrustar de flesta Q3-modeller med ett 8,8-tums MMI-infotainmentsystem med pekskärm med Apple CarPlay och Android Auto. En större 10,1-tums pekskärm med samma innehåll finns också. Vi fann gränssnittet attraktivt och mestadels lätt att använda tack vare de stora ikonerna och haptisk feedback. Det låga läget på instrumentbrädan kan dock vara distraherande. De bästa alternativen inkluderar SiriusXM satellitradio, trådlös laddning och ett Sonos-stereosystem med 15 högtalare och 680 watt.

Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Säkerhets- och förarassistansfunktioner

Q3 erbjuder ett brett utbud av förarassistanssystem, som t.ex B. automatisk helljus och automatisk nödbromsning. För mer information om Q3:s krocktestresultat, besök National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) webbplatser. Viktiga säkerhetsfunktioner inkluderar:

  • Standard automatisk nödbromsning med fotgängardetektering
  • Standard varning för filavvikelse
  • Tillgänglig adaptiv farthållare
Audi Q3 2023: priser och egenskaper

Garanti och underhållstäckning

Audi erbjuder en konkurrenskraftig begränsad garanti och drivlinagaranti på varje Q3. Det saknar dock en gratis planerad underhållsplan som båda bmw såväl som jaguar erbjudande.

  • Begränsad fyra års eller 50 000 mils garanti
  • Drivlinans garanti är fyra år eller 50 000 miles
  • Inget gratis planerat underhåll

Rekommenderat försäljningspris är Audi Q3 2023 – 44 990 euro.