Audi Q2 2023: priser och egenskaper

Tro det eller ej, den korta squat Audi Q2 2023 är faktiskt en SUV. Det är definitivt inte ett riktigt terrängfordon. Snarare skulle man kunna beskriva Audi Q2 som en lite större Audi A3 Sportback. Den har samma plattform, samma motorer och samma säkerhetsutrustning – bara lite kortare och bredare.

Med detta erbjudande riktar sig Audi tydligt till den ständigt växande SUV/crossover-marknaden. Audi Q2 är den första lyxbilen i sitt slag.Den har en elegant interiör, alla högteknologiska tillvalsfunktioner du kan önska dig och den förhöjda körställning du kan förvänta dig av en SUV.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

Alla passagerare behandlas dock inte lika. Du kommer inte ha fel om du tycker att ”liten SUV” låter som en oxymoron. Bestämma längden på Audi Q3 Att korta kombibilen med 200 mm innebar att man skulle offra något, och i det här fallet var det utrymme för baksätespassagerarna. Upprättstående baksäten gör långväga resor mindre bekväma, och även om den extra höjden borde göra det möjligt för längre personer att glida in lättare, utgör de smala dörröppningarna en extra utmaning för både långa barn och bältesstolar.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

Det är inte den billigaste kompakta SUV, och om du gillar dina prylar måste du vara beredd att spendera lite mer pengar. Ändå är denna lilla crossover ett nöje att köra, och när du får en bil med förstklassig ingenjörskonst, bra säkerhetsfunktioner och ett märke att skryta om, så som de flesta Audi är Q2 ett säkert kort.

Utrustning tillgänglig

Teknologi

Technik är den mest avskalade versionen av Audi Q2 och erbjuder mycket lite för att få dig att bli upphetsad. Visst, du får 16-tums lättmetallfälgar, en DAB-radio, luftkonditionering och en 7-tums infotainmentskärm, men de sakerna är standard på många mycket billigare bilar.

sporter

Audi förväntar sig att de flesta köpare väljer Sport Line, och vi kan förstå varför. För en blygsam uppladdning får du även större 17-tumshjul med 5-armad stjärna, sportstolar fram, satellitnavigering, automatiskt ljus och farthållare. Teknikens svarta C-stolpar är ersatta med en klar vit som ger en fin kontrast och hjälper dig att sticka ut från mängden.

S linje

Om du är villig att spendera lite mer pengar, ger S-Line-trimmet dig 18-tums 5-ekrade lättmetallfälgar i Y-design, ljusare LED-strålkastare och LED-varselljus och mer aggressiv S-Line exteriörstyling. Interiören känns också lite mer premium, med partiella lädersäten och en lädertrimmad multifunktionsratt.

Svart version

Black Edition har större 19-tums 10-Y-ekrade lättmetallfälgar, svarta detaljer och insynsskyddat glas för ett ännu mer raffinerat utseende och känsla. Om du är en sportbilsfantast kommer du att uppskatta den platta läderratten som kommer med den här klädseln och som mest förknippas med Audis rasande superbil, R8.

försprång

Vill du veta exakt? Den förstklassiga utrustningen erbjuder eleganta svarta 19-tums lättmetallfälgar ”5-armsrotor”, ett adaptivt chassi och dämpningskontroll och ett panoramasoltak. Det finns också gott om tekniska extrafunktioner, inklusive Audi MMI Navigation Plus infotainmentsystem med MMI touch-ingång, förarassistans, adaptiv farthållare och en backkamera.

Letar du efter crossover-leasing för privata eller affärsmässiga ändamål? Vi sammanställer de bästa leasingavtalen i England, Wales och resten av Storbritannien. Besök vår Audi Q2 Estate leasingerbjudanden sida för våra aktuella priser.

exteriör

När det gäller exteriören har Audi inte avvikit mycket från sitt standardutbud. Den ser inte precis ut som en SUV – vilket betyder att den inte ser särskilt robust eller sportig ut. Som sagt, om du är ett fan av stora galler och du gillar vad Audi har lagt ut hittills, då kommer du att gilla Q2.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper
Audi Q2 2023: priser och egenskaper

För en vild estetik som säkerligen kommer att väcka huvuden rekommenderar vi Q2 Black Edition. Dess stora svarta lättmetallfälgar och svarta galler ger den ett mycket mer sofistikerat utseende än några av de billigare modellerna. Om du inte kan gå så långt utmärker sig Sport-trimmet med sina kontrasterande bakpelare, och de lite större 17-tumshjulen är mycket snyggare att titta på än de på Technik-modellen, som ärligt talat ser ut att höra hemma i ett Lego-set.

körupplevelse

2023 Audi Q2 finns tillgänglig med en rad motorer för att passa alla, från tillfälliga förare till weekendresor.

✓ Du kan också kontrollera:

motor och prestanda

Som man kan förvänta sig av Audi erbjuder Q2 en hög nivå av förfining och en i stort sett njutbar körupplevelse, med ett urval av sexväxlad manuell och sjuväxlad S tronic automatisk. Instegsbensinmotorn med en cylindervolym på 1,0 liter (30 TFSI) är perfekt för stadskörning och en och annan tur på motorvägen. Men när du fyller den för en familjesemester kan det bli lite av en kamp att nå höga hastigheter.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper
Audi Q2 2023: priser och egenskaper

1,4-litersmotorn (35 TFSI) med 148 hk avlastar dig en del av stressen och erbjuder en kraftfull boost i medelhastighetsområdet. Bensinmotorn på 187 hk på 2,0 liter (40 TFSI) är ännu bättre – den är den snabbaste av dem alla, men du måste också vara beredd att betala för en dyrare utrustningsnivå.

2,0-liters dieselmotorn (35 TDI) med 148 hk är den i särklass snabbaste dieseln i serien, men likt toppbensinmotorn kräver den sportutrustning eller högre. För låga driftskostnader och anständig prestanda är motorn på 115 hk (30TDI) en rimlig kompromiss. Det är inte det snabbaste, men det har tillräckligt med kraft för att enkelt bära din familj och ditt bagage.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

När det kommer till prestanda presterar mellanklassens bensin- och dieselmotorer bäst. 1,6-litersdieseln är det mest ekonomiska erbjudandet, men den 1,4-liters turboladdade bensinen ligger inte långt efter när det gäller utsläpp och bränsleekonomi. Bensinmotorn på 1,4 liter klarar sprinten från 0 till 100 km/h på respektabla 8,5 sekunder, nästan 2 sekunder snabbare än 1,6 liters dieseln.

hantering

Som vi nämnt tidigare är Q2 baserad på samma plattform som Audi A3 Sportback (MQB). A3 är en riktig hörnrånare, så det är inte förvånande att Q2 klarar sig bra även på detta område. Q2:s högre profil innebär att karossen lutar lite mer runt hörnen än A3, men den gör fortfarande ett bättre jobb än vissa konkurrerande stadsjeepar som den. Mercedes Benz GLA och Mini landsman

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

Sportfjädringen (tillval) håller bilen ännu rakare i och runt hörn, men det är bättre att hålla fast vid den adaptiva inställningen, som låter dig styva upp fjädringen efter behov. Q2:an är väldigt bra på vägen och med fyrhjulsdriften tar man sig lätt ur kurvorna.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

All utrustning är utrustad med Audi progressiv styrning, som styr snabbare ju mer ratten vrids. Det borde göra parkering och allmän manövrering lättare, samtidigt som du kan kryssa bekvämt längs motorvägen utan plötsliga riktningsändringar.

suspension

Det finns tre olika fjädringsalternativ för Audi Q2, beroende på vad du föredrar. Den mjukare, dynamiska fjädringen är standard på alla modeller, men från S-serien kan du välja den tidigare sportfjädringen utan extra kostnad. Om sportfjädringen tilltalar dig rekommenderar vi att du betalar extra för den adaptiva fjädringen, som gör att du kan ändra åkhöjd och styvhet efter behag. Även om sportfjädringen är utmärkt för kurvtagning, är den mycket mindre förlåtande mot gropar och ojämn mark – lita på oss, din rygg kommer att tacka dig.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

Audi Q2 2023 interiör

Vårt betyg:

Trots sin ringa storlek erbjuder Audi Q2 den höga körställning som de flesta SUV-köpare längtar efter. Interiören i Audi Q2 lämnar inget övrigt att önska med toppteknik och snygg design.

styling

Audi Q2 lånar mycket från inredningen hos sitt A3-syskon. Det inkluderar en minimalistisk instrumentbräda, dekorerad i mjuka material och solida, tillfredsställande knappar och strömbrytare. Om du vill göra din bil personlig kommer du att vara nöjd med de många interiöralternativen och – om du är villig att betala mer – omgivande belysning.

tech

Den tekniska standardutrustningen i Q2 inkluderar en DAB-radio, Bluetooth och en USB-port, via vilken du kan ladda din smartphone och ansluta den till Apple Carplay och Android Auto. MMI infotainmentsystem från Audi finns bredvid iDrive från bmw en av de bästa på marknaden.

Standardskärmen på 7,0 tum kan manövreras via en vridknapp på växelreglaget, vilket gör navigeringen i menyerna mycket mindre distraherande under körning. Från sportutrustningen ingår navigationssystemet i priset. Men om teknik är din grej, investera i Technology Pack (€1495, eller ingår i förskottet) som ger dig en skarp 8,3-tumsskärm med en snabbare processor och Audis berömda Virtual Cockpit.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

genomförbarhet

Som du kan förvänta dig har försöket att packa in alla funktioner hos en SUV i minsta möjliga utrymme resulterat i vissa kompromisser i denna Audi-modell.

Mått

4,191 mm L x 1,794 mm B x 1,508 mm H

Med nästan 4,2 m lång är den minsta SUV:n från Audi kortare än sina konkurrenter Volkswagen T Roc. Den är också betydligt mindre än de flesta stadsjeepar, vilket borde göra parkeringen lite lättare om du måste hålla ett öga på barnen.

skostorlek

Med sina 405 liter är bagageutrymmet på Audi Q2 större än på Nissan Juke, men inte riktigt lika stor som Mini Countryman. Ändå har stöveln en snygg fyrkantig form, och om du köper 2WD-modellen får du ett höj- och sänkbart bagagerumsgolv, vilket gör det enkelt att stuva din veckobutik eller ett par resväskor i ryggen.

passagerarutrymmet

Du kan lätt bli bekväm i framsätena, eftersom det generösa höjd- och benutrymmet gör den till en värdig partner för vilken annan SUV som helst.

Utrymmet för baksätespassagerarna är det som gör Audi Q2 riktigt dålig. Utrymmet är en premie, och högre vuxna kommer att få sina knän pressade mot baksidan av framsätena. Det upphöjda mittgolvet och den smala interiören gör det också svårt för tre att sitta bekvämt under långa stunder.

säkerhetsfunktioner

Q2 fick ett 5-stjärnigt Euro NCAP-betyg med poäng på 93 % för vuxenskydd och 86 % för barnskydd. Detta gör den till en av de säkraste SUV:arna på marknaden. Standardsäkerhetsfunktioner inkluderar två bakre Isofix-punkter för att säkert fästa en barnstol och Autonomous Emergency Braking (AEB). För lite mer pengar kan du investera i Lane Keep Assist och Audi Side Assist som tillval, som varnar dig om det finns ett annat fordon i din döda vinkel.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper
Audi Q2 2023: priser och egenskaper

driftskostnader

Audi Q2 är ganska sparsam för en SUV, och även om den inte har de högsta CO2-utsläppen är den ändå värd att överväga om du letar efter en tjänstebil.

MPG

Jämfört med andra stadsjeepar är Audi Q2 relativt billig i drift. Den 1,0-liters bensinmotorn klarar 46,3 mph och släpper ut bara 115 g/km CO2, vilket gör den till en av de mest bränslesnåla bensin-SUV:arna på marknaden. Den kraftfullare 1,5-liters bensinmotorn uppnår fortfarande imponerande 42,2 mpg och 127 g/km CO2, med hjälp av Audis ”cylinder-on-demand”-system, som minskar bränsleförbrukningen genom att använda två av de fyra cylindrarna som stängs av under körning. Båda värdena är förvånansvärt bra för en bensinmotor.

Den mest ekonomiska framhjulsdrivna motorn är 1,6-liters TDI-dieseln med ett slagvolym på 30 liter och ett CO2-utsläpp på 122 g/km. Men om du letar efter bränslesnål fyrhjulsdrift klarar quattro 2,0-litersdieseln 44,8 mpg och 140 g/km CO2.

försäkringsgrupp

1,5-litersbensinen klassas i försäkringsgrupp 18, medan 1,6-litersdieseln finns i grupp 13. Detta är i stort sett jämförbart med andra små stadsjeepar på marknaden. Du bör dock betala mer för de bästa 2,0-litersmotorerna – premierna kan gå upp till grupp 39.

Audi Q2 2023: priser och egenskaper

pålitlighet

Audis tillförlitlighet är inte precis en av de bästa. Som varumärke ligger Audi längst ner på listan över tillverkare i Reliability Index, på plats 34 av 40.

garanti

Q2 kommer med tre års Audi-garanti eller 60 000 kilometer och tre års vägassistans. Det är inte riktigt lika bra som BMW-garantin, som är 3 år/obegränsad körsträcka, och inte kan jämföras med en Kia-garanti, som är hela 7 år, men om du leasar är det förmodligen ingen stor sak.

Om du funderar på att få ett längre 4-årigt hyresavtal (eller ett med hög körsträcka) finns en utökad Audi-garanti tillgänglig. Dessa inkluderar en uppgradering till 4 år/75 000 miles för EUR 245 eller en 5 års/90 000 miles garanti för EUR 545.

Volvo Grupp A