Audi A7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Vid ett speciellt evenemang i Ingolstadt i oktober 2017 presenterade Audi den nya andra generationen av A7 Sportback II för allmänheten.

Liftbacken serietillverkas vid Neckarsulm-fabriken i Tyskland. Försäljningsstarten av den nya modellen i Europa är planerad till den 18 februari, varefter bilen kommer att finnas tillgänglig även i Ryssland.

Audi A7 Sportback 2022: priser och egenskaper

exteriör

När de designade den nya karossen på Audi A7 Sportback 2022, lånade designers av det tyska märket från Prologue-studien som presenterades för allmänheten 2016 och flaggskeppet sedan Audi A8 (D5).

Nya Audi A7 Sportback II skiljer sig i stort sett inte mycket från sin föregångare, som debuterade 2010. Det finns tillräckligt med konformationsförändringar, men de drar mer uppmärksamhet till restyling än en hel generationsbyte.

Audi A7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Framtill har femdörrars ett sköldformat, sexkantigt galler och strålkastarna har fått ett speciellt urtag för att framhäva bilens ”look”. Basmodellen kommer med full LED-strålkastare.

HD-matris LED-strålkastare, som kan dämpa enskilda sektioner för att inte blända mötande förare, finns tillgängliga mot en extra kostnad. Den översta varianten är matrisstrålkastarna med laserhelljus. Fordon med detta utseende har distinkta blå ”fläckar” i strålkastarenheterna.

Nya Audi A7 Sportback 2022 behåller sin harmoniska siluett, men motorhuven är något längre, vilket gör att den ser mer dynamisk ut. Formen på sidodörrhandtagen har ändrats, och ”ländryggen” är inte längre lika uttalad som på första generationens liftback, och uppträder bara ovanför hjulhusen.

Audi A7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Baksidan markeras av en röd diodbrygga som förbinder lamporna. Det är intressant att bakljusen skapar ett rejält ljusspel när dörrarna öppnas/stängs. Det finns även en spoiler bak som bara drar ut i höga hastigheter (över 120 km/h).

Det finns 15 karossfärger tillgängliga för nya A7, inklusive åtta nya färger. Dessutom erbjuds kunderna ett brett utbud av personaliseringsalternativ. Bilen kan till exempel beställas med S-Line-paketet som gör att stötfångare, trösklar och en rad andra exteriöra element ser annorlunda ut.

bil interiör

Även om dimensionerna på nya Audi A7 Sportback 2022 är nästan oförändrade, lyckades designarna förlänga interiören med 21 millimeter och även minska utrymmet ovanför huvudena på baksätespassagerarna.

Audi A7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Dessutom är inredningen i liftbacken utrustad med nya säten. Framför finns stolar med många justeringsmöjligheter, massagefunktioner och ventilation. Bak finns en tresitssoffa som standard, men fordonet kan även beställas med två individuella sittplatser. Interiören levereras som standard med konstläder, med olika läderalternativ tillgängliga mot extra kostnad.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

Det finns praktiskt taget inga analoga knappar i det inre av nya Audi A7 Sportback. Fordonet är utrustat med en 12,3-tums digital instrumentbräda. En projektionsdisplay på vindrutan finns som tillval.

Det finns två stora displayer i mittkonsolen. Den övre 10,1-tumsskärmen är tillägnad infotainmentsystemet och är nästan osynlig när den är avstängd tack vare den grafitgrå aluminiumramen. Den nedre 8,6-tumsskärmen används för att styra klimatanläggningen och en rad andra bekvämlighetsfunktioner.

Egenskaper

Andra generationens Audi A7 Sportback är baserad på den modulära MLB Evo-plattformen. Stål och aluminium används för att konstruera karossen på femdörrarna. Nästan alla stora exteriörpaneler är gjorda av det senare.

Liftbacken är 4 969, 1 908 och 1 422 millimeter i längd, bredd och höjd. Den nya generationen är 5, 3 och 2 mm kortare, smalare och högre än den första generationen, samtidigt som hjulbasen har vuxit till 2 926 millimeter (+12).

Audi A7 Sportback 2022: priser och egenskaper

Beroende på baksätets ryggstöds läge sträcker sig bagageutrymmets volym från 535 till 1 390 liter. På Audi A7 Sportback 2018 har lastbredden ökat till 1 050 mm (+ 134). Bagageluckan kan nu öppnas med ett ”spark” under stötfångaren.

Fyra upphängningsalternativ finns tillgängliga för modellen. Stålfjädring är standard, men en sportversion med 10 mm mindre markfrigång finns också. Det finns även en adaptiv luftfjädring med nivåkontroll och en version med elektroniskt styrda spjäll.

När det gäller kraftenhetsutbudet för Audi A7 2022 har tyskarna hittills bara presenterat en förändring med en 3,0-liters bensinturbo V6-motor som producerar 340 hk, som fungerar i en bunt med 7-bands S Tronic-robot. Fylld så här accelererar halvkombin utrustad med quattro ultra fyrhjulsdrift från noll till hundra på 5,3 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h.

Senare versioner med fyrcylindrig bensinturbo och dieselmotorer kommer att dyka upp, men alla kommer dessutom att få ett ”mjukt hybrid”-system, det vill säga en startgenerator som drivs från ett separat 48-voltsnätverk och det gör det möjligt att stänga av motor både i bilkö och i en hastighet av 55-160 km/h när bilen går i frihjulsläge. Enligt de tyska experterna sparar detta system cirka 0,7 liter bränsle per 100 km.

Ett autonomt körsystem på nivå 3 utvecklas också för nya Audi A7 Sportback II, som helt kan styra bilen upp till en hastighet på 60 km/h. Många sensorer, sensorer och ekolod säkerställer full autopilotdrift, men tyskarna är ännu inte redo att aktivera autopiloten i marknadens fordon på grund av den ofullkomliga lagstiftningen i Europa.

Pris

Prisklassen för nya Audi A7 Sportback 2022 sträcker sig från 61 600 euro till 127 300 euro.

Volvo Grupp A