Audi A6 2024: Priser och funktioner

Nästa våg av elbilar från Audi blir Audi A6 Electric, en modell som utgör ett allvarligt hot mot Tesla Model S. Denna bil kommer att vara produktionsversionen av Audi A6 e-tron concept från Auto Shanghai 2021 och kommer även att konkurrera med Lucid Air, Mercedes EQE, Nio ET7 och BMW i5.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

Varumärkesprofilering

Audi har ändrat sin nomenklatur för att tydligt skilja elbilar från modeller med förbränningsmotorer. Företaget använder jämna siffror för rena elmodeller och udda siffror för versioner med förbränningsmotor.

Vi håller på att ändra våra namnkonventioner. Så jämna siffror står för BEV och udda siffror för förbränningsmotorer eller PHEV. Början på namnbytet har redan påbörjats. Vi har ändrat namnet på e-tron till e-tron Q8.

Markus Duesmann, VD för Audi (Audi 2023 Annual Media Conference, 16 mars 2023)

Utformning

Sascha Heide, chef för Exterior Design Team på Audi AG, sa att cirka 95 procent av designelementen i studien kommer att införlivas i produktionsmodellen. Heide och hans team fokuserade på bredden och längden på den elektriska sedanen, inte höjden. Detta gjorde det möjligt för Audi-designerna att skapa tillräckligt med utrymme för batteriet mellan axlarna genom att förlänga hjulbasen.

Audi förväntas erbjuda Matrix LED-teknik för strålkastarna och andra generationens OLED-teknik för bakljusen som tillvalsutrustning. Tillvalet strålkastare kan inkludera nästa generations varselljus, som har en exakt prismatisk struktur framtill och är omgiven av en metalliserad tredimensionell ram. OLED-bakljusen kräver inga ytterligare reflektorer, ljusledare eller optik och är därför mycket effektiva. De utgör en länk mellan bilen och X, så att den kan kommunicera med sin omedelbara omgivning.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

Vid första anblicken liknar proportionerna på Audi A6 e-tron modellserierna Audi A6 och A7. Den eldrivna Audi är dock betydligt mer aerodynamisk än sina bensindrivna syskon – luftmotståndskoefficienten är 0,22, i nivå med bilar som Mercedes EQE (0,22 cw) och Lucid Air (0,20 cw). Sedanens greppvänliga ytor minimerar luftmotståndet och ökar räckvidden. Enligt Audi har finjusteringen i vindtunneln resulterat i en organisk form som är både funktionell och elegant.

Det kommer att finnas en eller flera prestandavarianter för A6 Electric, inklusive en RS-variant. RS e-tron GT-varianten skiljer sig inte nämnvärt från produktionsversionen. Audi Sport vill dock att RS-varianten av A6 Electric ska kännetecknas av en mer slående design. Dr Sebastian Grams, VD för Audi Sport, betonade vikten av att utveckla vildare och visuellt mer slående modeller för att skilja dem från vanliga Audi-fordon.

Förändringar jämfört med konceptet

Spionbilder på standardversionen av Audi A6 Electric visar förändringar i fronten såsom modifierade strålkastare, ett större nedre luftintag och nya sidoluftintag. De delade strålkastarna i SUV-stil ser mer praktiska ut i den slutliga versionen. De består av en bredare nedre sektion som rymmer helljus- och halvljusstrålkastarna. DCD-strålkastarna i sig ser också annorlunda ut. De består av ett ljusband snarare än en grupp av pärlor i tre rader, vilket var fallet i studien.

Vi tvivlar på att produktionsfordonet kommer att ha högupplösta LED-strålkastare för att projicera visuella hälsningar eller varningar på marken. En annan förändring på sidorna är användningen av konventionella glasspeglar istället för kamerabaserade virtuella speglar. Audi verkar använda fasta, infällda dörrhandtag för produktionsbilen, som döljer en elektronisk frigöringsknapp.

Baktill är bakljusen på Audi A6 Electric något mindre ljusa. I bredd verkar de något smalare och inte lika breda som i studien.

Johannes Arnet, teknisk chef för Audi A6 Electric-projektet, sa att märket ville ”tydliggöra elbilens koppling till A6-familjen”. Han tillade att, enligt en rapport i Autocar magazine, A7 är ”tillräckligt självständig för att förtjäna sitt namn”. Han sa också att bilen kommer att ha PSA:s typiska höga markfrigång och låga körhöjd. Den mest spännande aspekten av elbilen är dock dess belysning. Det är en festival av ljus på hjul.

Inomhus

Interiören i Audi A6 Electric kommer att vara mer överskådlig och rymlig än i den nuvarande A6. En smalare instrumentpanel med diskret integrerade luftventiler, en stor, fristående pekskärm i liggande format och en digital instrumentpanel med bredbildsskärm är planerade. Precis bredvid instrumentpanelen kan en pekskärm integreras i dörrpanelerna på båda sidor och visa en kamerabaserad bild av bilens virtuella ytterspeglar.

Ratten kan vara densamma som i Q4 e-tron och finns i två versioner: helt rund eller tillplattad upptill och nedtill. Eftersom bilen inte kommer att ha någon transmissionstunnel kan Audi montera en djup och mycket rymlig transmissionstunnel. Vi förväntar oss också att golvet kommer att vara platt, vilket ger kunderna mer utrymme och komfort.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

Volkswagen-koncernen har bekräftat det Android-baserade infotainmentsystemet Automotive Operation System för Audi Q6 e-tron och kommer även att använda samma system i Audi A6 Electric. Koncernens mjukvarudivision, CARIAD, utvecklar en ny mjukvaruplattform Premium 1.2 (E³ 1.2) för framtida Audi- och Porschemodeller. Företaget planerar att använda en version av Android-operativsystemet Android Open Source Project (AOSP) som inte innehåller Googles tjänster som standard. Det kan även bli aktuellt med en app-butik från tredje part istället för den välkända Google Play-butiken.

✓ Du kan också kontrollera:

CARIAD står inför stora utmaningar med att utveckla ny mjukvara, vilket har försenat lanseringen av fordon från Audi och Porsche på PPE-plattformen. Det är möjligt att A6 Electric också är en av de försenade modellerna.

Den (E³ 1.2) kommer att erbjuda en helt ny upplevelse för Audis och Porsches fordon. Den kommer att erbjuda en ny, enhetlig infotainmentplattform baserad på Android Automotive.

Dirk Hilgenberg, VD för CARIAD (Volkswagen Group New Auto)

Tekniska data för Audi A6 Electric

Baserat på PPE-plattformen

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

Audi A6 Electric är baserad på plattformen Premium Electric (PPE) som utvecklats tillsammans med Porsche. Medan plattformen erbjuder bakhjulsdrift som standard, kan kunderna välja fyrhjulsdrift för att förbättra dragkraft och prestanda tack vare en andra motor på framaxeln (PSM eller ASM beroende på modell). Konceptets två elmotorer utvecklar en kombinerad effekt på 470 hk och 800 Nm.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

Konceptet är lätt att skala upp, vilket gör det lämpligt för olika fordonssegment. Även om den är kortare än MLB-plattformen erbjuder den mer innerutrymme tack vare korta överhäng och en förlängd hjulbas. Det förväntas att hjulbasen på Audi A6 Electric kommer att vara längre än den 119-tums hjulbasen på A6L. Utan transmissionstunneln skulle mer benutrymme också vara möjligt.

Måtten på produktionsversionen av A6 e-tron bör inte vara långt ifrån konceptet. Audi A6 e-tron concept mäter 195,2 tum i längd, 77,1 tum i bredd och 56,7 tum i höjd, vilket är ungefär samma som A6/A7. Hjulbasen kan variera mellan 117 och 121 tum.

Adaptiv luftfjädring

Audi A6 Electric kan levereras med adaptiv luftfjädring, fyrhjulsstyrning och torque vectoring. Alla tre fjädringssystemen är standard i de mer avancerade fordonskonfigurationerna.

Adaptiv luftfjädring jämnar ut ojämnheter på dåliga vägar för hög körkomfort och ger föraren flexibiliteten att öka fjädringen när de vill ha en mer livlig körning på välskötta, kurviga vägar.

Fyrhjulsstyrning

Fyrhjulsstyrningen involverar även bakhjulen i styrprocessen. Vid låga hastigheter svänger bakhjulen i motsatt riktning mot framhjulen, vilket minskar svängradien och är mycket uppskattat av kunderna på smala stadsgator och parkeringsplatser. Vid högre hastigheter svänger bakhjulen i samma riktning, vilket gör kurvtagningen mjukare och förbättrar kurvstabiliteten.

Vektorisering av vridmomentet

Med Torque Vectoring ändrar den elektroniskt styrda differentialspärren på bakaxeln vridmomentet på varje bakhjul efter behov. Om du till exempel svänger särskilt snabbt får det yttre hjulet extra vridmoment medan det inre hjulet bromsar, vilket förbättrar väghållningen och körstabiliteten.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

TopElectricSUV har tagit del av ett dokument publicerat av den kinesiska regeringen som visar att A6 Electric har en ovanligt hög luftmotståndskoefficient på 0,318 C d. Audi har publicerat ett värde på 0,22 för konceptet, och vi antar att produktionsmodellen kommer att vara nästan lika aerodynamisk. Dessutom uppskattas bagageutrymmet i den elektriska Audin till 550 liter, enligt kinesiska uppgifter.

Kraft

Audi förväntar sig att instegsversionen av A6 e-tron ska accelerera från 0 till 100 km/h på mindre än sju sekunder.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

Det kinesiska regeringsdokumentet föreslår tre varianter, kallade Entry, Main I och Main II. Entry-varianten förväntas accelerera från 0 till 100 km/h på 7,6 sekunder, de andra två varianterna på 6,5 respektive 5,7 sekunder. Topphastigheten kommer att vara elektroniskt begränsad till 130 mph för alla modeller.

Aspekt/SpecifikationAudi A6 Electric Entry (standard RWD)Audi A6 Electric Main I (långdistans RWD)Audi A6 Electric Main II (långdistans RWD)
Batteriets kapacitet83 kWh100 kWh100 kWh
TransmissionsstrukturBakhjulsdriftBakhjulsdriftFyrhjulsdrift
Räckvidd341,7 miles (550 km)372,8 miles (600 km)372,8 mil (600 km)
0-100 km/h (0-62 mph) Accelerationstid7,6 sekunder6,5 sekunder5,7 sekunder
Tid för snabbladdning (5-80% SoC)Mindre än 25 minuterMindre än 25 minuterMindre än 25 minuter
Motståndskoefficient0,318 cd0,318 cd0,318 cd
Vikt2301 kg2502 kg2502 kg

Tekniska data för Audi A6 Electric enligt ett kinesiskt regeringsdokument.

Som du kan se ovan är vikten för långdistansversionen med RWD (en motor) och långdistansversionen (två motorer) densamma. De slutliga specifikationerna kan skilja sig åt, eftersom fyrhjulsdriften uppenbarligen innebär extra vikt. AWD-versionen har fler hästkrafter men en kortare räckvidd, medan RWD-versionen maximerar räckvidden med mindre (men i stort sett tillräcklig) effekt.

Laddning och räckvidd

A6 e-trons batteripaket förväntas ha en lagringskapacitet på 100 kWh (brutto), vilket är tillräckligt för en WLTP-räckvidd på mer än 700 kilometer (435 miles). Driftspänningen kommer att vara 800 volt, vilket möjliggör blixtsnabba laddningshastigheter på upp till 270 kWh. En snabbladdning med en konstant ström på 5-80% förväntas ta mindre än en halvtimme, möjligen så lite som cirka 21 minuter. En DC-snabbladdare som är inkopplad i bara 10 minuter ger en räckvidd på upp till 300 kilometer.

Audi A6 2024: Priser och funktioner

Audi bygger gradvis upp ett sådant laddningsnätverk, som för närvarande omfattar laddningsstationer i Nürnberg och Berlin i Tyskland och i Zürich i Schweiz. Elbilar med en uteffekt på 320 kW kan redan laddas vid dessa företagsägda DC-snabbladdningsstationer. Ionitys och Electrify Americas rikstäckande DC-snabbladdningsnätverk i Europa respektive USA möjliggör laddning av kompatibla elfordon med en ännu högre effekt på 350 kW.

Datum för utfärdande

Audi förväntas lansera A6 Electric i Europa 2024.

Volvogrupp-a.se säger

Volkswagen-koncernen planerar att sälja 7 miljoner elfordon fram till slutet av decenniet. En stor del av denna försäljning kommer att utgöras av produktionsfordon som Audi A6 Electric, Audi Q6 e-tron, Audi A4 electric och Audi compact EV.

Audi A6 Electric kommer att bli en av märkets viktigaste nylanseringar sedan SUV:en e-tron 2018. Den nya fyrdörrars elbilen blir den efterlängtade rivalen till Tesla Model S från Ingolstadt, men bara tiden kommer att utvisa om den kan bli en konkurrent. En ”Tesla-killer”, som vissa Audi-entusiaster ser det. Denna modell kommer att utgöra grunden för Audis nästa högpresterande bil, som kommer att vara ett elektriskt alternativ till RS 7/RS 6 Avant. Det kommer att bli svårt för Audi, för den tyska konkurrensen verkar stark och kommer förmodligen att sätta nya standarder när A6 Electric lanseras.

Foton och källa: Audi.

Volvo Grupp A