Audi A4 2024: Priser och funktioner

Audi planerar att skapa ett brett utbud av elbilar under de kommande åren, som täcker olika premiumsegment från Audi E3 (Audi A3 e-tron) till efterföljaren till Audi R8. En viktig marknadslansering kommer att vara den kompakta eldrivna sedanen Audi A4 Electric 2024 (Audi E4 eller Audi A4 e-tron).

Audi A4 2024: Priser och funktioner

Audis elbil kommer att finnas representerad i alla viktiga segment 2027

Audi kommer att lansera cirka 25 nya modeller fram till 2025, inklusive mer än tio elbilar, sade VD Markus Düsmann vid företagets årliga presskonferens den 16 mars 2023. kommer att erbjuda en elbil i varje kärnsegment, tillade Düsmann.

Kärnsegmentet inkluderar A4. Med 215 227 levererade enheter av de tre modellerna (Saloon, Avant och allroad quattro) rankades den kompakta lyxsedanen på fjärde plats i företagets globala försäljningsranking under 2021.

Audi A4 2024: Priser och funktioner

Tidigare har Oliver Hoffmann, Audis styrelseledamot för teknisk utveckling, sagt till Auto Express att den elektriska versionen av A4 kommer att baseras på en dedikerad plattform för elfordon. Han tillade att Audi också övervägde en multi-energiarkitektur (ICE-BEV), men att detta skulle kräva kompromisser.

PSA-plattform

Nästa generation av Audi A4 kommer att ha en helelektrisk version. Audi kommer att använda Premium Platform Combustion (PPC) för mildhybrid- och plug-in-hybridvarianterna och Premium Platform Electric (PPE), som utvecklats tillsammans med Porsche, för Audi A4 e-tron.

Konceptet för A6 e-tron presenterades på Shanghai Motor Show 2021, där det meddelades att premiumsedanen kommer att baseras på den nya PPE-arkitekturen. Audi A4 e-tron förväntas baseras på samma arkitektur 2024, men med en kortare hjulbas och en smalare spårvidd. Elbilar baserade på PPE-plattformen kan rymma ett batteri med en kapacitet på upp till 100 kWh och erbjuda en WLTP-räckvidd på upp till 435 miles. Med en systemspänning på 800 V kan de stödja DC-snabbladdning på upp till 270 kW.

Audi A4 2024: Priser och funktioner

De kommer att användas för första gången i Audi Q6 e-tron, följt av Porsche Macan EV, som båda kommer att lanseras 2024. Detta kommer att följas av A6 e-tron (Audi E6) och A6 e-tron Avant. Audis och Porsches mål är att sälja 7 miljoner elbilar på PSA-plattformen fram till 2030.

Designfunktioner

Ursprungligen förväntades Audi A4 Electric bli en femdörrars kombi i stil med A5 Sportback. A4 e-tron kommer att ha liknande styling som A4 med bensinmotor.

Den spekulerade framtida versionen av A4 kommer att se ut som en konventionell, batteridriven fyrdörrarsbil. Den har designelement från A6 e-tron-studien, vilket framgår av formen och mönstret på den stora, slutna kylargrillen med enkel ram. De tvådelade strålkastarna består av smala, platta positionsljus samt halvljus- och helljusstrålkastare som är diskret placerade under, direkt ovanför sidoluftintagen. De liknar strålkastarna på E6-prototyperna.

Audi A4 2024: Priser och funktioner

Audi A4 Electric skulle också kunna ha adaptiv luftfjädring, autonom körning på nivå 2 och kontaktlösa betalningar i bilen för tankning, parkering, matbeställningar och vägtullar.

Audi A4 Electric Avant/allroad quattro (eldriven)

Medan kombibilarna förlorar kampen mot SUV:arna, förblir Audi trogen den traditionella karossdesignen. Audi är Avant och Avant är Audi”, avslöjade Hoffmann och antydde att kombibilar kommer att ha sin plats hos Audi även i den elektriska tidsåldern.

Bilnyheter att se

Nyheter, åsikter och översikt

✓ Du kan också kontrollera:

Tekniska data Audi A4 Electric

Kunderna kan välja mellan enmotoriga RWD- och tvåmotoriga Quattro AWD-varianter. Med upp till 496 hk och 590 Nm förväntas Audi RS 4 e-tron leda utbudet. Inget är ännu känt om batterikapacitet och räckvidd, men det är däremot PPE-kapaciteten. Det är möjligt att Audi siktar på en räckvidd på 435 miles (700 kilometer) enligt WLTP-cykeln för A6 e-tron. För A4 e-tron förväntas en räckvidd på cirka 600 kilometer, eftersom den jämförelsevis kortare hjulbasen möjliggör ett något mindre batteri. Tack vare 270 kW snabbladdning med likström är en räckvidd på 300 kilometer möjlig på 10 minuter och en laddning från 5 till 80 procent på mindre än 25 minuter.

Audi A4 2024: Priser och funktioner

Produktion

Audi tillverkar den bensindrivna A4:an i sina tyska fabriker i Ingolstadt och Neckarzulm. Företaget har redan bekräftat att man kommer att tillverka den helt eldrivna A4 e-tron vid fabriken i Ingolstadt och kan också komma att tillkännage tillverkningen av en eldriven sedan i Neckarzulm i framtiden.

Enligt Gerd Walker kommer Ingolstadt, den huvudsakliga produktionsanläggningen för de elektriska efterföljarna till Audi A3 och Audi A4, att vara en modell för omvandling.

I ett tillkännagivande den 20 december 2022 antydde Audi att man skulle kunna tillverka elbilar, förmodligen inklusive A4 e-tron, på samma linje i fabriken i Ingolstadt som A4 (och A5) med förbränningsmotorer. Företaget svarade på en kommentar från Walker om övergången till elbilar när han sa:

Till exempel kommer den nya Audi Q6 e-tron inledningsvis att tillverkas i Ingolstadt på samma linje som Audi A4 och A5. De elektriska modellerna kommer gradvis att ersätta fordon med förbränningsmotorer på monteringslinjerna.Audi pressmeddelande (20 december 2022)

Mot slutet av decenniet kommer produktionen av den andra generationen av Audi A6 e-tron att starta på Audi-fabriken i Neckarzulm. Produktionsstyrelsen efterlyser dock fler elektriska modeller, och de vill ha dem tidigare:

Vi behöver snarast en efterföljare till Audi A8 och ytterligare en elbil (vid sidan av en elektrisk efterföljare till Audi A8) för att överbrygga klyftan tills Audi A6 e-tron lanseras. Vi kan inte bara stå och titta på när andra tar framtiden till vägarna. Vi måste vara där!Produktionsstyrelseledamot Rainer Schirmer vid fabriksmötet i Neckarsulm 2022, 1 december 2022

Audi A4 med förbränningsmotor blir A5

Den bensindrivna efterföljaren till den femte generationens A4 blir den helt nya A5 år 2024. Den 16 mars 2023 sade Duesmann vid presentationen av Audis framtidsplaner att elbilar kommer att få udda nummer och förbränningsmotorer jämna nummer.

Vi håller på att omstrukturera våra namnkonventioner. Jämna siffror står för BEV, udda siffror för förbränningsmotorer eller PHEV. Namnbytet har redan påbörjats. Vi har bytt namn på e-tron till Q8 e-tron. Markus Duesmann, VD Audi (Audi 2023 Annual Media Conference, 16 mars 2023).

Volvogrupp-a.se säger

Om Audi gör rätt med 2024 års A4 e-tron kan den bli en av de mest sålda elbilarna genom tiderna. För att skilja den från bensinbilen måste Audi A4 Electric vara en kompakt lyxlimousin med mer avancerad teknik, utrymme och komfort än A4. Den kanske inte har samma kraftreserver eller prestandanivåer som Tesla Model 3, men den kan överträffa den bästsäljande modellen när det gäller lyxfunktioner, kvalitet och förfining.

Volvo Grupp A